"Este recomandat ca toată lumea, și în special persoanele vulnerabile, cu afecțiuni cardiace, să evite ieșirea în oraș în timpul orelor de prânz, cât și mai ales în perioada 12:00-18:00. Același interval orar se aplică și în cazul celor care vor să meargă la plajă în vacanță", a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Marinescu, doctor infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

În cazul în care trebuie neapărat să ieși din casă în timpul valului de caniculă, medicul spune că poți face acest lucru doar pe o perioadă foarte scurtă de timp, nu mai mult de o oră. De asemenea, este recomandat să stai la umbră, să intri în spații cu aer condiționat când simți că te-ai supraîncălzit.

„După ora 18:00 poți ieși la plimbare sau poți practica un sport deoarece vremea ar trebui să fie mai echilibrată. Între intervalul orar 12:00-18:00 ar trebui să ne petrecem un timp foarte scurt afară.

Berea rece nu te hidratează vara, dimpotrivă

Hidratarea este unul dintre cei mai importanți pași pentru a evita problemele de sănătate pe timp de caniculă. Medicul Adrian Marinescu recomandă să existe o hidratare corespunzătoare, dacă în mod normal trebuia să consumăm doi litri pe zi, în timpul valului de căldură indicat ar fi să bem între trei și patru litri pe zi.

Medicii recomandă să vă hidratați regulat, nu doar dimineața și seara și să evitați mai ales lichidele îndulcite deoarece acestea nu sunt hidratante și pot chiar deshidrata corpul.

Dr. Chiriac Mălina la Clinica de Nutriție pentru Copii și Adolescenti Kilostop Junior spune că alimentele potrivite pe timp de canicula sunt cele ce conțin o cantitate mare de apă. Castraveții, roșiile, varza, căpsunile, murele, afinele sau pepenele roșu și galben sunt alegerile potrivite vara.

Deși multe persoane tind să evite supele pe timp de vară, medicii nutriționiști ne asigură că sunt o sursă bună de hidratare și nu ar trebui uitate din mediul nostru.

Carnea și alte alimente bogate în proteine precum ouăle și nucile nu ar trebui să fie consumate în cantități mari. De asemenea, ar fi bine să evitam prăjelile și toate alimentele extrem de procesate, precum și băuturile energizante, sucurile sau ceaiurile ce conțin cafeină.

„Atenție mare la alcool căci determină corpul să elimine lichidele. Deși o bere rece poate părea o bună sursă de răcorire când ne e foarte sete vara, nu ne hidratează ba chiar ne face rău. Dacă dorim totuși să consumăm alcool, fiecare pahar de bere trebuie urmat de un pahar de apă, pentru a ne asigura că nu ne deshidratăm”, spune dr. Chiriac Mălina, într-un interviu pesntru Wall-Street.

Haine deschise la culoare și din materiale fluide

Medicul Adrian Marinescu recomandă ca hainele pe care le purtăm în timpul verii, dar mai ales în timpul perioadelor de caniculă, să fie de culori deschise, răcoroase, dintr-un material fluid care să protejeze corpul și să îl lase să respire.

Un material foarte bun în perioada caniculară este inul. De asemenea, ar trebui să avem acoperit capul indiferent de vârstă fie cu o pălărie, fie cu o altă variantă similară.

Cum te poți feri de caniculă în casă

Dacă locuiești într-un spațiu predispus la supraîncălzire, un aparat de aer condiționat este o investiție bună chiar dacă nu îl vei folosi foarte des. În cazul în care nu îți permiți să cumperi un aer condiționat, medicul Adrian Marinescu recomandă achiziția unui ventilator sau unui purificator.

„Românii ar trebuie să păstreze aceleași obiceiuri și la interior: să se hidrateze, să evite, dacă este posibil, încăperile care sunt direct în bătaia soarelui. Să folosim anumite jaluzele sau un mijloc prin care putem bloca razele soarelui”, spune medicul Adrian Marinescu.

Dacă ești norocos și ai reușit să instalezi deja un aparat de aer condiționat, medicii recomandă să nu îl pornim constant, ci indicat este să ventilam și natural o încăpere, alternând cu răcirea produsă de aerul condiționat.

În zilele călduroase, încăperea trebuie menținută la 22 - 25 grade. Într-o zi toridă, trebuie să oprim aerul cu ceva timp înainte de a ieși afară pentru a nu supune organismul la o trecere imediată către o temperatură mult mai mare. De asemenea, când ne întoarcem în casă, trebuie să așteptăm puțin până să pornim aparatul.

Cum ne poate afecta canicula

Epidemiologul Octavian Jurma atrage atenția cu privire la valurile de caldură extremă care vor avea loc în țară zilele care vor urma.

„Când corpul uman se supraîncălzește are loc un proces rapid de deshidratare prin transpirație datorită efortului de a menține temperatura constantă. Deshidratarea duce la „îngroșarea" sângelui și mărește efortul inimii. Dacă stresul termic depășește capacitatea de termolegrare a organismului se ajunge la epuizare termică, caracterizată de greață, crampe și amețeală și mai apoi la șoc sau atac termic care poate produce delir, piele fierbinte, uscata și lesin. În cazuri extreme șocul termic poate produce deces”, a scris epidemiologul într-un mesaj pe Facebook.

Acesta spune că deshidratarea în timpul valurilor de căldura poate duce la afectarea severă a rinichilor în doar câteva ore mai ales la cei care fac efort susținut (muncitori, atleți) în perioadele cu căldură potențial patogenă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri