Guvernul urmează să adopte un proiect de ordonanţă privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care vizează transpunerea în legislaţia naţională a unei Directive europene (Directiva 2019/904/UE).

În nota de fundamentare se arată că obiectivele actului normativ sunt de a preveni şi de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic şi asupra sănătăţii umane, precum şi de a promova tranziţia la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne, scrie Agerpres.

Schimbările preconizate vizează, între altele: "prevenirea generării de deşeuri şi scăderea cantităţii de deşeuri din plastic de unică utilizare, îmbunătăţind astfel calitatea mediului, în mod special a ecosistemului marin Marea Neagră; utilizarea de către consumatori a alternativelor la produsele din plastic de unică folosinţă, durabile/care nu conţin plastic; reducerea consumului pentru pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; interzicerea introducerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile".

Se va interzice comercializarea următoarelor produse fabricate din materiale plastice: farfurii, paie pentru băuturi, tacâmuri, recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat - cutiile cu sau fără capac, recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, etc.

În aceeaşi şedinţă, Executivul va aproba, printr-o ordonanţă de modificare a OG nr.43/2000, înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor în Domeniul Arheologiei, organism fără personalitate juridică ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii.

"Modificarea şi completarea OG nr. 43/2000 are în vedere instituirea posibilităţii de a se emite autorizaţii pentru diferite faze ale cercetării arheologice, reducându-se astfel timpul de aşteptare pentru autorizare şi numărul dosarelor care trebuie procesate. (...) De asemenea, se are în vedere înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor în Domeniul Arheologiei, organism fără personalitate juridică ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii, care va avea rolul de a analiza Contestaţiile privind propunerile Comisiei Naţionale de Arheologiei referitoare la proiectele de cercetare arheologică, rapoartele de cercetare arheologică, planul anual al cercetărilor arheologice sistematice din România, finanţarea cercetării arheologice, aprobarea studiilor de fundamentare şi a documentaţiilor de urbanism şi amenajare a teritoriului, atestarea personalului de specialitate din domeniul cercetării arheologice şi înscrierea sa în Registrul arheologilor", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Comisia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor în domeniul Arheologiei, numită prin ordin al ministrului Culturii pentru perioada mandatului Comisiei Naţionale de Arheologie, se organizează şi funcţionează în baza unui regulament aprobat prin ordinul ministrului Culturii publicat în Monitorul Oficial, potrivit documentului.

Pe agenda şedinţei figurează şi două memorandumuri privind acordarea unor ajutoare de stat pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19 şi cauzate direct de această pandemie Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători" S.A. şi Societăţii Comerciale "Compania Naţională de transporturi aeriene române - TAROM" S.A.

Nu în ultimul rând, Executivul ar urma să aprobe, potrivit unui anunţ recent al premierului Florin Cîţu, şi actul normativ privind Planul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri