Valorile termice vor fi mai coborâte în această săptămână decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile intracarpatice, potrivit estimărilor meteorologice emise pentru intervalul 30 august - 27 septembrie 2021 de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În perioada 30 august - 6 septembrie a.c., regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui specific pentru acest interval, în toate regiunile ţării, conform Agerpres.ro.

Potrivit ANM, în săptămâna 6 - 13 septembrie 2021, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării, iar cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

Pentru săptămâna 13 - 20 septembrie, estimările arată temperaturi medii ale aerului, în general, apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României şi un regim pluviometric apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

În ultima săptămână de prognoză - 20 - 27 septembrie 2021, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de precipitaţii vor fi, de asemenea, apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, arată ANM.

Conform caracterizării climatice a lunii septembrie, publicate de ANM, în septembrie valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase. " În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european", spun meteorologii.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2020 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului. În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul şi sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18 grade Celsius.

Valori mai moderate, între 12 şi 16 grade, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12 grade Celsius. În zonele montane mai înalte (peste 1.500 de metri) aceste valori coboară până la 4 - 8 grade, iar la altitudini de peste 2.500 de metri se înregistrează temperaturi sub 3 grade Celsius.

Sursa foto: A3pfamily / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri