Edilul general al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, transmite că Primăria Capitalei, Termoenergetica şi ELCEN au adresat o scrisoare comună reprezentanţilor Guvernului, solicitând o întrevedere pe tema fuziunii dintre Termoenergetica şi ELCEN, relatează Agerpres.

Nicuşor Dan a declarat, pentru B1 Tv, că în vederea preluării ELCEN de către Termoenergetica, PMB speră să obţină de la Guvern aprobare pentru extinderea limitei de îndatorare. Obiectivul este achiziţionarea ELCEN până la finele anului. Nicuşor Dan a menţionat că ELCEN este evaluat la peste un miliard de lei şi că Ministerul Energiei ar fi de acord cu o primă tranşă de 300 de milioane.

"Pe ce înseamnă această fuziune şi pe ajutorul pe care îl solicităm de la guvern pe această fuziune, pentru ca să putem să facem toţi paşii, am făcut o scrisoare comună, Primăria împreună cu Termoenergetica, cu ELCEN şi creditorii ELCEN, am solicitat o întrevedere cu ministrul Energiei, ministrul de Finanţe şi primul-ministru, ca să găsim o situaţie", a spus edilul general.

Întrebat dacă autoritatea locală ar putea creşte subvenţia pentru populaţie în cazul în care se va majora preţul gigacaloriei, Nicuşor Dan a replicat că acest lucru va fi stabilit, alături de Consiliul General, în funcţie de decizia autorităţilor centrale.

"Mai întâi să vedem care va fi preţul pe care în urma deciziei pe care ANRE o va lua îl va impune pentru ELCEN. În momentul acela, noi, în calitate de cumpărători de la ELCEN, o să ne facem toate calculele, împreună cu Consiliul General şi vom decide. E o decizie grea, dar un lucru foarte important este că, spre deosebire de acum zece luni, când am preluat acest mandat, situaţia financiară a PMB este una stabilă. (...) În primul rând, aşteptăm decizia care se va lua de la nivel naţional, pentru că nu suntem singulari în această chestiune a unui sistem centralizat de încălzire termică. Imediat ce vom avea toate datele, vom lua decizia, dar suntem financiar stabili şi capabili să o facem", a susţinut el.

Nicuşor Dan preciza luni că Municipalitatea nu are în prezent bani pentru preluarea ELCEN de către Termoenergetica, dar a menţionat că Primăria doreşte să îi fie extinsă limita de îndatorare, pentru a putea achita prima tranşă.

Precizările au fost făcute în contextul în care miercuri Consiliul General al Capitalei urmează să dezbată un proiect de hotărâre privind aprobarea acţiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN S.A. la Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A.

"Nu există banii aceştia acum şi nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută. Nu cerem bani de la Guvern. Cerem numai să ne extindă limita de îndatorare, pentru că Bucureştiul, spre deosebire de capitalele europene, este un oraş foarte-foarte puţin îndatorat. Deci, banii aceştia nu există acum. Sperăm ca Guvernul să înţeleagă problema şi să ne ajute ca să avem nişte bani cu care să plătim prima tranşă", a arătat Nicuşor Dan.

Sursa foto: ELCEN / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri