Valul patru a început să se resimtă și în România, unde rata de vaccinare abia depășește 30% din populație. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că certificatul de vaccinare va fi folosit și în România, în localitățile unde rata de incidență depășește 3 la mia de locuitori.

”Certificatul verde european va fi introdus în localitățile în care rata de incidență sare de 3 la mie. În loc să închidem restaurantele, oamenii intră n restaurante cu certificatul de vaccinare, adică arată adeverința de vaccinare, testul COVID sau adeverința de trecere prin boală”, a declarat Arafat, invitat la Digi24.

De asemenea, aceleași condiții se vor aplica și congreselor, conferințelor, inclusiv nunților sau altor evenimente care au loc în zone cu incidență de peste 3 la mie. Arafat menționează că, în acest mod, activitățile nu vor fi închise, iar economia va funcționa.

În plus, șeful DSU a confirmat că STS-ul și-a dat acordul pentru folosirea aplicației de scanare a codului QR, existent pe documentele în cauză.

Totodată, Arafat a precizat că decizia nu poate fi luată la nivel local, ci trebuie emisă o hotărâre de Guvern.

”Legea a fost emisă, mai sunt necesare normele aplicare și aplicarea propriu-zisă. Am evitat să permitem adoptarea unor decizii la nivel local, ca să nu ne lovim de decizii diferite în același județ, în orașe diferite”, a explicat șeful DSU.

Raed Arafat a adăugat că certificatul de vaccinare nu presupune existența unor restricții de mișcare, doar dacă localitatea cu pricina nu se află în carantină. În prezent, în Satu Mare și Sibiu sunt localități carantinate, deoarece a fost înregistrată o incidență ridicată.

Vaccinarea sau testarea obligatorie pentru anumite categorii, o soluție necesară

Șeful DSU a precizat, în nenumărate rânduri, că vaccinarea sau testarea obligatorie penrtu anumite categorii e o soluție necesară în România.

”E necesară vaccinarea sau testarea o dată pe săptămână. Cei nevaccinați trebuie să se testeze pentru că sunt un risc pentru ceilalți, dar și pentru propria protecție. Însă vaccinul este cea mai bună variantă, testarea nu te protejează de o infecție”, a adăugat șeful DSU.

De asemenea, Arafat a menționat că nu poate estima când vom atinge vârful pandemiei, deoarece sunt mai multe scenarii în lucru.

”Ne îndreptăm spre o pandemie a nevaccinaților. Riscul să avem valuri peste valuri este foarte serios”, a mai spus acesta.

Nu în ultimul rând, Arafat a menționat că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri, ținând cont de începerea anului școlar, care prespune mai multă mișcare, abia după aceea vom intra într-un posibil platou.

Sursa foto: Raed Arafat/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri