România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene, reunite într-un consorţiu, pentru a asigura respectarea drepturilor românilor din străinătate. Anunțul a fost făcut de Raluca Turcan, ministrul Muncii, pe pagina sa de Facebook.

”Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate, în domenii precum pensiile, prestațiile de șomaj, prestațiile familiale, prestații ca urmare a unor accidente de muncă și boli profesionale, recuperarea creanțelor”, a scris Turcan, în postarea sa.

În acest sens, România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene reunite într-un consorțiu coordonat de Institutul Național pentru Protecție Socială din Italia, între care funcționează un schimb permanent de informații prin sistemul ”Electronic Exchange of Social Security Information” EESSI în domeniile amintite.

”Oferim astfel garanția că orice român care se deplasează într-o țară din interiorul Comunității, precum și persoanele aflate în întreținere sau urmașii, își păstrează drepturile și avantajele dobândite”, precizează ministrul.

Decizia României de a se alătura acestui consorțiu vine în contextul în care gestiunea sistemului informatic, realizată în ultimii 10 ani de către Comisia Europeană, a fost transferată statelor membre, urmând ca acestea să decidă modul în care o vor realiza – fie individual, fie împreună.

Schimbul de informații în domeniile amintite se va face prin intermediul a patru instituții cu acces la sistemul EESSI:

  • Casa Națională de Pensii Publice,
  • Casa Națională de Asigurări de Sănătate,
  • Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă,
  • Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială.

”Printr-un protocol semnat astăzi, Ministerul Muncii a fost desemnat drept autoritate contractantă, pentru a putea astfel definitiva includerea României în consorțiul statelor coordonate de Italia. Mulțumesc echipei ministerului, coordonată de secretarul general adjunct Petronel Munteanu, pentru efortul de a asigura continuitatea acestui flux de informații atât de necesar pentru românii care muncesc și trăiesc în spațiul european și pentru familiile lor”, a conchis Turcan.

Sursa foto: Raluca Turcan/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri