Dacă ar fi să întreb 100 de oameni ce își doresc cel mai mult de la viață… o mare parte dintre ei mi-ar răspunde că… libertate. Libertatea de a-și face singuri programul. Libertatea de a lucra doar la ceea ce le face plăcere. Libertatea de a trăi unde își doresc. Libertatea de a-și alege cercul social și oamenii apropiați.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF.

Și pe cât de frumos este acest vis al libertății extreme… este probabil la fel de nociv ca lipsa libertății totale.

Nu arunca încă cu pietre în mine, permite-mi să-ți explic.

Dacă ai libertatea să faci ceea ce vrei, când vrei și cum vrei, vei crește mult mai încet decât cei care nu au aceeași libertate. Să găsim o soluție la o problemă grea este dificil pentru mintea noastră. Este stresant. Este de multe ori chinuitor.

Dacă ai avea libertatea să lași acea problemă nerezolvată, fără consecințe, atunci ai lăsa-o. Însă nici lumea și nici tu nu te vei îmbunătății ca efect. Inovația, de exemplu, este un echilibru între libertatea de a alege ceva pentru care ai pasiune și lipsa de libertate în a fugi de problema pe care vrei să o rezolvi.

Aceleași lucruri se întâmplă în prezent în căsnicii. Libertatea de a pleca dintr-o relație este mult mai mare în prezent față de acum 30-40 de ani. O parte a acestei libertăți este extraordinar de bună. Ar fi bine, normal, să ai posibilitatea să pleci de lângă un partener abuziv fizic sau psihic. Însă este și o parte întunecată.

Oamenii renunță la relații fără să depună efortul necesar să le facă înfloritoare. Când au dat de greu, amenință plecarea. Fac asta de câteva ori consecutiv, și până la urmă plecarea devine o realitate. Însă… dacă ar fi stat, dacă nu ar fi avut acea libertate și ar fi trecut prin durerea creșterii… ar fi ajuns la o relație remarcabilă.

Istoria ne arată același lucru. Dacă libertatea ar fi fost un panaceu universal pentru fericire și împlinire, atunci în acest moment ar fi trebuit să avem căsnicii mult mai fericite și împlinite decât în vremurile în care părinții îți alegeau colegul de pat. Partea interesantă însă… este că în prezent avem mai puține căsnicii fericite decât aveam atunci. Pe de altă parte, este interesant și faptul că numărul de căsnicii în care se făceau abuzuri de ultimă speță umană… a scăzut mult mai mult de când oamenii au această libertate.

Ceea ce încerc să transmit este destul de simplu… prea multă libertate este la fel de nocivă ca prea puțină. Caută să ai libertate acolo unde te ajută să evoluezi ca om. Nu acolo unde este ușor să fugi.

Bun… acum poți să începi să arunci cu pietre în mine.

Sursa foto: Razvan Cazanescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri