Românii vor cheltui, în medie, 910 lei pentru cadourile de Crăciun din acest an, mai puțin cu 17% față de 2020, potrivit unui studiu realizat de Compari.ro, care analizează planurile și obiceiurile de cumpărare a cadourilor de Crăciun ale populației adulte din România pentru al șaptelea an consecutiv.

În contextul economic generat și de situația pandemică, românii plănuiesc să cumpere cadouri doar pentru cinci persoane, cu un buget mai mic decât anul trecut, iar cumpărăturile online vor fi în centrul atenției și în acest an.

Cheltuielile pentru cadourile de Crăciun pot ajunge chiar până la un sfert din venitul mediu lunar net pentru o gospodărie. În 2021, valoarea medie cheltuită pentru un cadou va fi de aproximativ 180 de lei, cu 40 de lei mai puțin decât anul trecut.

Ce cadouri vor cumpăra românii de Crăciun

Înainte de pandemie, românii ofereau în medie 10-11 cadouri, însă numărul acestora a scăzut la doar 5 cadouri în 2020. Anul acesta, principalul grup de persoane care va primi cadouri vor fi apropiații: 64% dintre respondenți intenționează să cumpere un cadou pentru partener, soț sau soție, în timp ce 52% intenționează să cumpere un cadou pentru copiii, 49% pentru mame și 32% pentru tați. În același timp, aproape 28% din cei 910 lei alocați sunt destinați cadourilor pentru copii.

Retail jobs

În ceea ce privește gama de produse achiziționate în perioada Crăciunului, pentru anul acesta categoria de îmbrăcăminte și-a păstrat primul loc în clasamentul popularității (48%), însă produsele electronice destinate divertismentului au urcat pe locul al doilea (42%, față de 20% în 2020), iar telefoanele mobile, tabletele și accesoriile au scăzut la 39%, ajungând pe locul al treilea.

Românii vor face în continuare cumpărături online

În 2020, cumpărăturile de cadouri de Crăciun s-au bazat pe achizițiile online mai mult decât în orice alt an precedent. Comerțul online din România a crescut cu 30% în mare parte datorită vânzărilor record de la sfârșitul anului.

Cu toate acestea, mai puțini români decât anul trecut vor să cumpere cadouri din magazinele online în perioada sărbătorilor (66% în 2021, față de 74% în 2020), în timp ce mai mulți consumatori plănuiesc să cumpere din centre comerciale și mall-uri (51% în 2021 față de 46% în 2020), sau din magazine tradiționale, magazine specializate și supermarketuri (31% în 2021 față de 26% în 2020).

Citeste si:
Noul concept Auchan: supermarketul de mari dimensiuni. Cum arată...
FOTO | Noul concept Auchan:...

Efectuarea cercetării a fost solicitată de Compari.ro și a fost realizată de GKI Digital în octombrie 2021. Sondajul a fost realizat prin colectarea online a datelor (CAWI), pe un eșantion de 1.627 de respondenți. Conform metodei de colectare a datelor și a publicului-țintă atins, cercetarea reprezintă planurile de cumpărături de sărbători ale utilizatorilor activi de internet din România.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri