Pentru mulți români facturile de electricitate și gaz vor veni cu întârziere luna aceasta, pentru că furnizorii nu știu cum să le emită sau încă lucrează la modificarea sistemului de facturare. Legea adoptată recent îi obligă la plafonare și compensare, dar nu există norme care să le spună exact cum să factureze.

„Pentru a implementa în sistemul informatic modificările necesare aplicării compensațiilor și plafonării prețurilor la energie, precum și a ajutoarelor pentru clientul vulnerabil este posibil ca facturile să fie emise cu întârziere. Nu-ți face griji. Vei putea plăti valoarea acestora cum ai făcut-o și până acum. Adică vei avea la dispoziție același număr de zile de la data emiterii” - acesta este mesajul pe care un mare furnizor de energie electrică îl trasmite celor aproape 3 milioane de clienți pe care îi are, potrivit Digi24.

Facturile care trebuie să ajungă zilele acestea în căsuțele poștale sau pe mail-urile românilor trebuie să conțină și contravaloarea consumului pentru zilele care au trecut de la 1 noiembrie încoace, moment de la care se aplică mecanismul de plafonare și compensare stabilit prin lege, unul destul de complicat.

Cum, însă, legea, adoptată de Parlament la finalul lunii trecute, nu are norme de aplicare, furnizorii întâmpină probleme în calcularea facturilor și în modificarea sistemelor informatice.

”Facturile de obicei aferente lunii noiembrie vin la începutul lunii decembrie. A fost tentativă, după părerea mea, să zicem, nelalocul ei a unor furnizori să factureze două-trei-patru-cinci zile din luna noiembrie în cursul lunii noiembrie, eu le-am transmis că nu au cum să factureze de la începutul lui noiembrie în cursul lui noiembrie şi spuneam că nu au fost finalizate normele pentru aplicarea acelor discounturi şi le-am transmis că avem un termen de 15 zile, conform legii, să facem normele. Normele sunt gata, le-am discutat astăzi şi le-am discutat şi cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul Muncii, în câteva zile vor fi publicate şi vor şti exact ceea ce trebuie să facă”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, invitat la Realitatea Plus.

Enel nu e singura companie care și-a pus clienții în gardă că facturile vor ajunge mai târziu. Cei de la CEZ au anunțat chiar suspendarea timp de 10-15 zile a facturării. Estimează că aproximativ 500.000 de facturi de gaze și energie vor fi emise cu întârziere, adică undeva la 75 - 80 la sută din totatul facturilor din această lună.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri