Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras şi distrus de pe piaţă, în ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate, anul acesta înregistrându-se o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, fie că vorbim de carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria.

"Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium. Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră. Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella. Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă", a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Acesta a subliniat că în ceea ce priveşte produsele provenite din Polonia, acestea nu se vor mai pune pe piaţă, deşi e liber schimb, până când laboratorul nu certifică siguranţa acelui produs pentru consumatori. "Vom face acest lucru până când frecvenţa apariţiei de produse neconforme va fi aproape de zero, către asta tindem", a transmis vicepreşedintele Autorităţii, adăugând că a crescut numărul controalelor oriunde a existat un semnal de îngrijorare.

El a menţionat că Programul Naţional Strategic va fi modificat în sensul relaxării controalelor în zonele unde în ultimii ani nu au fost alerte alimentare, dar vor fi intensificate pe segmentele unde s-au înmulţit aceste alerte.

"Dacă în ultimii 3-5 ani pe segmentul baruri, de exemplu, nu am avut decât 1% probleme, iar pe segmentul supermarketuri am avut 300%, aici vom creşte frecvenţa controalelor, iar dincolo o vom scădea, în aşa fel încât să eficientizăm echipele de control din România. Programul este deja pe site, îl publicăm la sfârşitul anului şi va demara din anul următor. Anul acesta ne-am mărit capacitatea analitică, încercăm să regionalizăm şi să eficientizăm activitatea atât pe cea de laborator cât şi pe cea a controlului oficial şi nu în ultimul rând să digitalizăm", a spus Mihai Ponea.

Potrivit sursei citate, în luna aprilie, sistemul rapid de alertă a fost separat în două platforme, una pentru produsele care prezintă un risc ridicat (SRAAF) şi necesită acţionare imediată şi una administrativă pentru produsele care nu prezintă acest risc (Asistenţa şi Cooperare Administrativa - AAC), iar rezultatele au început să se vadă, în condiţiile în care numai în ultimele perioadă au fost retrase de pe piaţă 100 de tone de carne de pasăre contaminată cu salmonella.

"Suntem extrem, extrem de îngrijoraţi, o îngrijorare care nu a mai fost de câţiva ani pe ceea ce înseamnă carnea de pasăre. Avem două depozite în România la care am aplicat şi altfel de măsuri pentru că am constatat apariţia consecutivă într-o săptămână a 2-3-4 loturi de carne cu salmonella, cu cele două serotipuri. Ne ducem la 100 de tone de carne de pasăre retrase de pe piaţă şi îngrijorarea noastră este că sute de kilograme au ajuns în frigiderele şi congelatoarele românilor. Am dispus imediat măsuri de retragere şi rechemare de la consumatori. Încercăm să informăm consumatorul despre tipul produsului, lotul, elementele de indentificare, astfel încât aceştia să îl poată returna magazinului, dar cel mai important sfat către consumatori atunci când gătesc carnea de pui este să fie tratat termic la peste 70 grade câteva minute, pentru că această bacterie se distruge. Este important să achiziţionăm carnea de pasăre din locuri autorizate sau de la producătorii locali pe care îi cunoaştem. Noi am notificat colegii polonezi să identifice şi să elimine cauza, care poate fi la ferme, pe o problemă de igienă, sau de contaminare la abator, în depozit, dar şi în timpul transportului", a explicat oficialul ANSVSA.

El a cerut public lanţurilor de supermarket-uri din România să îşi selecteze atent furnizorii şi să se asigure că pun pe piaţă produse sigure, pentru că altfel riscă sancţiuni drastice inclusiv suspendarea activităţii pe o perioadă de şase luni dacă tergiversează anunţarea consumatorilor.

"Lansez un avertisment lanţurilor de supermarket, le atrag atenţia în mod public, să îşi selecteze furnizorii şi să asigure în conformitate cu regulamentul 178 că pun pe piaţă produse sigure, să nu mai introducem în România tot felul de produse pe care le refuză alţii. Viaţa copiilor noştri şi a consumatorilor este mult mai importantă decât a face un profit uriaş. Le atrag atenţia şi le spun în mod ferm că îi vizez în mod direct să îşi selecteze furnizorii şi să pună pe piaţa produse sigure, nu ne jucăm şi nu fac rabat. Având în vedere că în această perioadă creşte consumul de produse alimentare îi avertizez că se vor trezi cu depozite închise de către inspectorii ANSVSA. Nu vreau să negociem acest lucru. Unele lanţuri de magazine evită să anunţe rapid dacă au un lot cu probleme, ne decalează şi pe noi până facem investigaţia şi nu vreau să cred că fac intenţionat ca să mai vândă marfă. Le atrag atenţia să retragă de la raft, din toate magazinele din România, imediat cum au această informaţie, până dispunem măsuri. Ei pot informa într-o oră toate magazinele din reţea. Am dispus măsuri ferme în astfel de situaţii. Suspendăm activitatea acelui centru logistic până ne pun la dispoziţie toate informaţiile şi documentele care să ne ateste trasabilitatea produselor", a transmis Mihai Ponea.

Operatorul economic care pune pe piaţă produse nesigure sau a constatat acest lucru are obligaţia legală să informeze la intrarea în magazin, în cel mai vizibil loc posibil, pe site-ul lui, că are o problemă cu un anumit produs. ANSVSA a pus la dispoziţia operatorilor, inclusiv site-ul oficial al instituţiei, care la deschidere arată toate rechemările produselor cu risc.

Sursa foto: ANSVSA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri