În contextul în care autoritățile europene și internaționale s-au angajat la un nou plan de reducere a emisiilor de carbon și de protecție a mediului înconjurător în cadrul conferinței COP26, România a anunțat că va încuraja reducerea consumului de cărbune în ceea ce privește furnizarea energiei electrice, dar în cazul încălzirii locuințelor, țara noastră are o problemă, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna.

„România a susținut o trecere rapidă la economia sustenabilă prin eliminarea fosilului din producția de energie electrică, dar noi avem altă problemă: cea a încălzirii rezidențiale. Acolo avem o tranziție mai grea, pentru că avem peste 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn și ei vor avea nevoie de susținere concretă, de bani, de programe pentru a trece de la lemn la o altă resursă”, a declarat Tanczos Barna, în cadrul evenimentului CSR Growing Responsible: Green Future, organizat de wall-street.ro.

Potrivit ministrului de resort, varianta cea mai viabilă pentru România din punct de vedere economic este cea a dezvoltării de gaze naturale, care ar putea fi folosite și pentru transportul hidrogenului în viitor ca alternativă de încălzire a locuințelor care acum folosesc lemnul.

„Discuțiile se învârt în jurul gazelor naturale, pentru că, chiar dacă sunt foarte multe state europene care susțin că nu este în regulă, o tranziție susținută prin gaze naturale este mult mai viabilă. Eu cred că nu există alternativă mai bună în momentul de față. Acolo unde se dorește eliminarea lemnului din economia încălzirii rezidențiale trebuie să venim cu rețele de gaze naturale, chiar dacă venim în compensare cu hidrogenul, să fie rețele inteligente, rețele care înglobează sau care fac posibilă înglobarea hidrogenului în acest amestec, care va fi folosit pentru a încălzi segmentul rezidențial, apartamente, case. Nu cred că România are o altă alternativă decât susținerea tranziției la rețele de gaze naturale”, a mai spus Tanczos Barna.

CSR Growing Responsible: Green Future este un eveniment realizat de wall-street.ro și sponsorizat de Electrolux, Raiffeisen Bank și Fepra.

Sursa foto: Facebook / Tanczos Barna

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri