Amenajarea de creşe în incinta clădirilor de birouri reprezintă o măsură activă de stimulare a reîntoarcerii la serviciu înainte de expirarea perioadei de 2 ani şi implicit, de creştere a natalităţii, potrivit Programului de guvernare al coaliţiei PSD-PNL-UDMR depus marţi la Parlament.

O altă măsură avută în vedere pentru susţinerea familiei este reducerea progresivă a cuantumului contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate, în funcţie de numărul de copii aflaţi în întreţinere, până la o scutire totală pentru cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii, conform Agerpres.ro.

De asemenea, noua coaliţie propune un program de finanţare pentru achiziţia unor autoturisme familiare, de 7 persoane/locuri, un program de credite pentru achiziţionarea de locuinţe pentru tineri familişti, subvenţionat de stat luând în considerare ca un criteriu de punctaj numărul de copii şi acordarea unui grant de 30% din valoarea construcţiei/achiziţiei unei locuinţe noi (începută în 2022) familiilor cu copii mai mici de 15 ani şi care nu deţin în prezent o locuinţă. Grant-ul urmează să fie acordat la finalizarea locuinţei şi nu poate depăşi suma de 45.000 euro în mediul urban, respectiv 30.000 euro în mediul rural.

Alte măsuri propuse pentru stimularea natalităţii şi a familiei sunt: susţinere financiară pentru familii în vederea achiziţionării de echipamente necesare în procesul de tranziţie digitală (pentru a face faţă noilor provocări produse de pandemia Covid19, în special şcoala online şi telemuncă la anumite categorii de salariaţi); facilităţi fiscale pentru întreprinzătorii care oferă lucrătorilor anumite beneficii favorabile familiei (ex. decontare cheltuieli creşă sau învăţământ etc.); program de credite personale pentru tineri familişti (FamilyStart); dezvoltarea sistemului instituţional de îngrijire timpurie a copiilor (program creşe, instituţii de consultanţă familială, medicină de familie şi pediatrie, înfiinţarea unei reţele de consultanţi de sănătate / asistenţi medicali comunitari); instituirea unui sistem de vouchere din care beneficiarii să poată acoperi costurile unor servicii specifice în domenii precum educaţia, sportul, sănătatea şi cultura.

Totodată, se propune ca bunicii, respectiv fraţii majori şomeri, să poată beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului în locul părinţilor,
dacă părintele se întoarce la locul de muncă.

Programul prevede şi facilităţi care urmează să fie acordate de administraţiile locale, precum loturi pentru construirea de case, instituirea unor facilităţi privind taxele şi impozitele locale etc dar şi acordarea posibilităţii autorităţilor administraţiilor publice locale de a sprijini familiile care au în întreţinere copii prin reduceri/scutiri de taxe şi impozite, precum şi prin acordarea unor burse şcolare complementare pentru elevii care provin din familiile numeroase.

Oferirea unui sprijin financiar acordat o singură dată, la naşterea fiecărui copil, familiilor vulnerabile, inclusiv familiilor monoparentale, al căror venit per familie este sub nivelul salariului minim brut pe economie garantat în plată este o altă măsură inclusă în Programul de guvernare.

"Statisticile indică faptul că până în 2050 România este în pericol să aibă o populaţie de doar 15 milioane, din care o treime vor fi pensionari. Anul 2020, marcat de criza de sănătate, este al 31- lea an în care sporul natural este negativ. În acest sens, România se confruntă cu câteva fenomene negative: scăderea numărului de nou născuţi şi creşterea numărului de decese şi migraţia masivă a populaţiei în ultimii ani. Având în vedere această situaţie, este necesară luarea unor măsuri urgente care să vină în sprijinul natalităţii", se mai arată în documentul citat.

Sursa foto: rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri