Unul din trei vârstnici (32%) din mediul urban se simte izolat şi trăieşte în izolare continuă, fără să aibă cu cine să socializeze sau pe cine să se bazeze în situaţii de necesitate, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Kantar România şi comandat de Asociaţia Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor.

Conform cercetării, una din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban, respectiv peste 450.000 de persoane, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenţi resimt un grad mediu de singurătate, potrivit Agerpres.

Factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viaţă contribuie la restrângerea interacţiunilor sociale, astfel încât 28% dintre vârstnici ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă, notează Asociaţia Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor.

Potrivit sondajului, singurătatea apăsătoare le afectează vârstnicilor inclusiv starea de sănătate. Astfel, una din 4 persoane declară că are o stare proastă de sănătate fizică şi mentală, iar dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice, ceea ce reprezintă de două ori mai mult decât media.

Starea de sănătate îi determină pe bătrâni să petreacă mai mult timp în interiorul casei: 64% dintre aceştia petrec mare parte din timp realizând activităţi casnice, cum ar fi gătit sau curăţenie, ocupaţii folosite ca mecanisme în lupta cu singurătatea.

Rutina lor arată astfel: 43% ies la plimbare exclusiv în jurul casei sau în parc, 33% se uită la televizor, iar doar 27% au activităţi în afara casei, grădinăresc sau au alte hobbyuri.

Cei care se confruntă cu un grad ridicat de singurătate ies şi mai puţin din casă - 18%.

Studiul "Explorarea şi măsurarea singurătăţii la persoanele vârstnice din România" a fost realizat de Kantar România, la solicitarea Asociaţiei Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor, în perioada 27 septembrie - 12 octombrie 2021.

Cercetarea a inclus o parte calitativă (interviuri în profunzime cu persoane din segmentul reprezentativ de vârstă) şi una cantitativă (sondaj pe bază de interviuri telefonice în rândul vârstnicilor).

Studiul a fost realizat pe un eşantion generat aleator, reprezentativ la nivel naţional.

În acest context, Asociaţia Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor a anunţat lansarea campaniei "Pandemia Singurătăţii" - o campanie de creştere a gradului de conştientizare cu privire la problemele cu care se confruntă vârstnicii singuri, dar şi de strângere de fonduri pentru aceştia.

Scopul campaniei este de a determina publicul larg să înţeleagă starea de singurătate a seniorilor şi să se implice în a le oferi bătrâneţi demne şi liniştite, se precizează în comunicat.

Asociaţia Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor este o organizaţie care are misiunea de a aduce demnitatea în vieţile vârstnicilor singuri, prin voluntariat şi prin implicare civică. Din 2015, asociaţia organizează peste 250 de voluntari să sprijine 250 de vârstnici care locuiesc singuri şi peste 600 de vârstnici din căminele de bătrâni, în Bucureşti, Brăila, Ploieşti, Piteşti, Constanţa, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Râmnicu Vâlcea şi Târgovişte.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri