Problemele de sănătate cauzate de pandemia de COVID-19, incendiile din ultimul an și falimentul City Insurance au fost evenimentele care au trezit un interes tot mai mare pentru piața asigurărilor din România în 2021.

Toate aceste probleme au arătat că românii devin mai interesați de o asigurare, indiferent de ce natură, abia după ce s-au lovit de o problemă. Cel puțin asta reiese din discuția noastră cu directorul general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR), Alexandru Ciuncan.

Potrivit oficialului organizației din care fac parte cei mai mari asiguratori din România, 2021 a fost un an complex, unul marcat de un moment important: falimentul CITY Insurance, societate care nu era membră a UNSAR.

”Este un moment pe care îl vom depăși cu siguranță prin efortul conjugat al pieței de asigurări, al ASF și al celorlalți actori precum FGA sau BAAR.”, ne-a declarat Alexandru Ciuncan (foto).

Alexandru Ciuncan - Președinte UNSAR

Dar partea mai interesantă este aceea că, în 2021 a fost înregistrată o creștere importantă a primelor brute subscrise, de circa 20%, în condițiile în care media anuală de creștere era de doar 8-10%.

Asta înseamnă că românii își fac efectiv asigurare, nu doar că-și exprimă interesul în mod declarativ.

Fără a intra în multe detalii, în 2021, a crescut protecția oferită prin intermediul asigurărilor de viață (+22% prime brute subscrise la 9 luni 2021), precum și al asigurărilor voluntare de sănătate (+9%), semn că, probabil, românii sunt mai preocupați acum de starea de sănătate și de siguranța financiară.

Interesul în creștere al oamenilor și al operatorilor economici pentru protecția oferită de asigurările de sănătate și de viață a venit, probabil, și ca urmare a contextului actual, dar și ca urmare a eforturilor industriei desfășurate pe zona de educație financiară”, ne-a mai spus directorul general al UNSAR.

Oficialul UNSAR ne spune că un aspect pe care l-am putea reține din 2021 este acela că românii au devenit mai preocupați de sănătatea lor și își doresc un acces mai rapid la servicii medicale de o calitate superioară.

„Nu în aceeași măsură, dar păstrând tendința, putem menționa asigurările de locuințe care, conform cercetărilor noastre sociologice, continuă să prezinte interes crescător în rândul românilor. Acest interes s-a concretizat într-o evoluție, timidă ce-i drept, a numărului de polițe facultative emise pentru locuințe.

Despre importanța acestei asigurări ar fi foarte multe de spus, dar recentul incendiu care a afectat zeci de locuințe în Constanța reprezintă un exemplu trist despre ce evenimente nefericite și neprevăzute pot să ne afecteze viața și patrimoniul. Din păcate, mai ales în astfel de cazuri conștientizăm cu adevărat importanța unei asigurări”, a atras atenția Alexandru Ciuncan.

Potrivit acestuia, doar înțelegând modul de funcționare a acestei polițe și riscurile de care protejează, un proprietar va putea beneficia de o acoperire completă pentru locuința sa.

4 din 10 români admit că pandemia le-a crescut interesul pentru asigurările de sănătate

Directorul general al UNSAR ne-a mai explicat că pandemia a produs modificări în ceea ce privește percepția românilor asupra riscurilor și a crescut interesul acestora pentru asigurări, în mod special pentru asigurările de sănătate, de locuințe și de viață.

Astfel, conform cercetărilor sociologice realizate anual de UNSAR, 42% dintre români (față de 28% în 2020) spun că sunt mai interesați, ca urmare a pandemiei, de protecția oferită de asigurările de sănătate, 37% de asigurarea locuințelor și 30% de asigurările de viață pentru șomaj și preluarea temporară a ratelor.

În plus, studiul face referire și la asigurarea pentru riscuri cibernetice (furt de date de pe card, parole etc.), unde 32% dintre respondenți au indicat un interes mai ridicat pentru o astfel de protecție.

„Putem presupune și faptul că introducerea acoperirilor pentru cazurile de infectare cu COVID-19, de care au beneficiat zeci de mii de familii în perioada pandemiei, le-a arătat românilor că există soluții accesibile de protecție în fața riscurilor. Și aici vorbim inclusiv de sprijinul oferit clienților de către companiile de asigurări prin includerea riscului de infectare cu noul coronavirus în acoperirile polițelor de călătorie în străinătate”, ne-a mai explicat oficialul UNSAR.

Potrivit datelor Uniunii, de la începutul pandemiei au fost plătite doar pentru îmbolnăvirile legate de COVID-19 avizate pe polițele de asigurări de viață și sănătate indemnizații de aproape 9,4 milioane de euro.

Ce previziuni are UNSAR pentru 2022

Dacă ne referim la asigurările de viață și cele voluntare de sănătate, directorul general al UNSAR ne-a spus că organizația are încredere că românii vor percepe din ce în ce mai mult asigurările ca „soluții accesibile pentru reducerea vulnerabilității familiilor și a dezechilibrelor sociale, completând protecția oferită de sistemul public de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate”.

Referitor la asigurările de locuințe, Alexandru Ciuncan subliniază faptul că locuința constituie pentru mulți români bunul cel mai de preț și speră ca acest lucru să fie un motiv suficient de puternic pentru creșterea numărului de asigurări facultative de locuință, mai ales în contextul în care tot mai mult timp este petrecut acasă.

Desigur, zona de asigurări auto, respectiv asigurările facultative de avarii (CASCO) și asigurările obligatorii RCA, va continua să constituie o parte importantă din segmentul asigurărilor generale. Este însă important ca românii să vadă dincolo de obligativitatea unei asigurări, acolo unde este cazul (RCA, spre exemplu) și să se protejeze financiar în fața riscurilor prin polițe care să le ofere garanția unor servicii de calitate”, ne-a mai explicat reprezentantul UNSAR.

Totodată, acesta ne spune că ne putem aștepta ca în 2022 să vedem o continuare, dacă nu chiar o accelerare, a digitalizării în asigurări.

„Vorbind de digitalizare, o activitate puternic digitalizată aduce cu ea și anumite riscuri, conștientizate de aproape jumătate dintre români, și anume riscurile cibernetice. Nu întâmplător, studiile noastre arată că 49% dintre români consideră că este probabil și foarte probabil să devină ținta unui atac cibernetic. Odată ce acest risc este conștientizat, dezvoltarea și ofertarea unor soluții diversificate care să răspundă acestor nevoi ale românilor va fi o nouă provocare pentru industria de asigurări”, ne-a spus reprezentantul asiguratorilor.

De asemenea, controalele din ultima vreme ale autorităților își vor face și ele efectele, companiile de asigurare fiind obligate să-și îmbunătățească și mai mult calitatea serviciilor.

Nu în ultimul rând, discutând despre tendințele anului 2022: inclusiv prin acest control strict, reliefat în ultima perioadă la nivel de autorități de reglementare, ne așteptăm la o calitate ridicată a serviciilor oferite. Sperăm ca această calitate în asigurări să devină factor decisiv în alegerea unei polițe”, a subliniat Alexandru Ciuncan, directorul general al UNSAR.

Membrii UNSAR sunt: AEGON, Allianz-Țiriac, Asirom, BCR Asigurări de Viață, BRD Asigurări de Viață, Coface, ERGO, Euroins, Eurolife ERB Asigurări, Garanta Asigurări, Generali, Grawe, Groupama, Metrolopitan Life, NN, Omniasig VIG, PAID, UNIQA Asigurări și UNIQA Asigurări de Viață.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri