În primele nouă luni ale anului 2021, importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 60% față de 2020, aproximativ 30% din gazul consumat provenind din import. ”România poate să elimine dependența de gazul rusesc, să își asigure consumul din producția internă și chiar să devină exportator net de gaz natural într-un orizont de timp relativ scurt”, a scris Ludovic Orban, deputat neafiliat, pe pagina sa de Facebook.

Orban insistă că România deține zăcăminte importante, care trebuie exploatate, pentru a reduce impactul crizei. Acesta vine cu exemple precum zăcămintele de la Caragele sau Neptun Deep.

Totodată, Orban dă vina pe companiile deținătoare pentru că nu au reușit să exploateze resursele în timp real.

”Zăcământul de la Caragele, estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi (cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani) este deținut de ROMGAZ, care nu a fost capabil să înceapă exploatarea din 2016 până astăzi. Exploatarea zăcământului de gaze din perimetrul Neptun Deep, estimat la 42-84 miliarde de metri cubi, întârzie din cauza deciziei EXXON de a se retrage din proiect și din cauza tergiversării negocierilor de preluare de către ROMGAZ a participației de 50%, deținute de compania americană”, a explicat deputatul, în postarea sa.

Acesta amintește și de perimetrul Midia, unde contractul de exploatare este deținut de BSOG. Rezervele estimate sunt de 20-30 miliarde de metri cubi. Stadiul de realizare a proiectului este avansat (peste 70%) și începerea producției poate asigura anual aproximativ un miliard de metri cubi anual, adică peste 10% din consumul anual al României. Midia este cea mai apropiată platformă de debutul unei exploatări.

Un alt depozit offshore pe care Orban îl menționează este cel din perimetrul Trident, cu rezerve estimate la 28-30 de miliarde de metri cubi.

”Contractul este deținut de asocierea dintre Lukoil si ROMGAZ, compania românească având o participație de 12%. Acest proiect bate pasul pe loc din cauza dificultăților de exploatare, care pot fi soluționate printr-o înțelegere cu BSOG pentru aplicarea unui procedeu tehnic (tieback) care permite conectarea zăcămintelor la instalații de exploatare existente. Guvernul, alte autorități și companii ale statului implicate, au obligația sa trateze cu atenție maximă aceste proiecte, să ia toate deciziile necesare și să elimine toate blocajele existente, pentru a da drumul la producție cât mai repede”, a conchis Orban.

Sursa foto: Ludovic Orban/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri