Greva STB durează de cinci zile, iar autoritățile din București încă nu au găsit o soluție. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că speră ca mâine de dimineață greva să înceteze și toți șoferii și vatmanii să se întoarcă la locurile de muncă. Acesta mai spune și că cel puțin 40% dintre aceștia vor fi pe traseu începând cu dimineața zilei de 25 ianuarie.

”Eu sper ca greva aceasta să înceteze mâine de dimineață (n.red. marți dimineață). Însă, chiar dacă nu va înceta, vom avea cel puțin 40% dintre șoferi și vatmani pe traseele din București. Astăzi am început cu 20% dintre ei și am sfârșit cu circa 40%”, a declarat edilul, într-o intervenție la Digi24.

Nicușor Dan a precizat că nu a fost luată în calcul demisia directorului Adrian Criț pentru încetarea grevei.

”În contractul colectiv de muncă există un articol care menționează că directorul STB nu poate demite liderul sindical și vice versa..nici liderul sindical nu poate solicita demisia directorului STB. Bineînțeles, dacă nu există situații grave semnalate...”, a mai spus edilul.

Însă Nicușor Dan a precizat că actualul director al Societății va fi supus unei analize a Consiliului de Administrație în urma celor zece luni de mandat.

Primarul Bucureștului a adăugat și că este conștient de problemele STB, spre exemplu, de calitatea precară a unora dintre mijloacele de transport. ”Sunt tramvaie vechi de 30 de ani, iar abia anul acesta va sosi o nouă serie comandată”, a completat acesta.

Nu în ultimul rând, edilul a declarat că vor exista două direcții de penalizare a angajaților implicați în grevă, după cum urmează:

  • consecințe penale: a fost emisă și transmisă o hotărâre de instanță, care ar fi trebuit să fie executată
  • consecințe în baza contractului de muncă: obligația de a presta munca stabilită prin contract nu a fost respectată și poate atrage chiar și concedierea.

Greva angajaților STB a început pe 20 ianuarie 2022, iar muncitorii companiei care asigură transportul public de suprafață din București nu s-au întors la muncă deși Tribunalul București a decis, încă din prima zi de grevă, că aceasta este ilegală și că trebuie încheiată pe loc.

Jandarmi și poliție la depouri pentru a preveni intimidarea angajaților STB

Instituția Prefectului – Municipiul București și Primăria Capitalei au avut o întâlnire de lucru luni după-amiaza ce a avut ca scop stabilirea unui set de măsuri vizând gestionarea situației create de continuarea grevei Societății de Transport București. La ședință au participat și reprezentanți ai altor instituții cu responsabilități în gestionarea situației.

Cu această ocazie, de comun acord, au fost analizate și stabilite următoarele măsuri:

  • menținerea dispozitivelor de jandarmerie și poliție în zona depourilor și autobazelor STB, pentru prevenirea oricăror incidente în planul ordinii și siguranței publice;
  • intervenția fermă a forțelor de ordine împotriva oricăror acțiuni de intimidare a angajaților care intenționează să reia exercitarea dreptului la muncă;
  • menținerea măsurii privind suplimentarea dispozitivelor de poliție și jandarmerie în zona stațiilor de metrou, atât la interior, cât și la exterior;
  • asigurarea echipajelor de poliție rutieră și poliție locală, în principalele intersecții, pentru fluidizarea traficului rutier;
  • asigurarea de către STB a informării populației în timp real cu privire la mijloacele de transport disponibile, prin intermediul aplicației info Transport Bucuresti.

Referitor la circulația trenurilor de metrou, Metrorex a transmis Instituției Prefectului – Municipiul București disponibilitatea de a pune la dispoziție flota de trenuri în funcție de traficul de călători, cu luarea în considerare a orarului de decalare a programului de lucru prevăzut de dispozițiile privind starea de alertă.

În urma solicitării IPMB, ca urmare a recomandării Autorității Teritoriale de Ordine Publică, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu aprobarea Ministerului Educației, a transmis unităților de învățământ din Capitală recomandarea de a motiva absențele elevilor care, din cauza grevei STB, nu au putut participa la cursuri în zilele de 20 și 21 ianuarie 2022. De asemenea, s-a recomandat conducerilor unităților de învățământ preuniversitar identificarea de soluții astfel încât, în cazul prelungirii grevei, elevii care nu pot ajunge la cursuri să desfășoare activitatea didactică online.

Prefectura Capitalei a solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă București continuarea verificărilor privind modul în care angajatorii din sistemul privat și instituțiile publice din Capitală respectă prevederile referitoare la obligația acestora de a organiza munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, precum și programul de lucru decalat potrivit prevederilor HG nr. 34/2022.

Sursa foto: Shutterstock / Mircea Moira

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri