Certificatul verde a stagnat în România, însă la nivel european, acesta este valabil doar dacă a fost administrată și doza booster. Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că va urma o ședință și în țara noastră în vederea stabilirii valabilității certificatului de vaccinare. ”În curând, vom decide dacă certificatul verde va mai fi valabil fără doza booster”, a declarat acesta, într-o conferință de presă.

Șeful DSU nu a precizat o dată la care vom afla noi informații despre certificatul verde, Arafat menționând că, în prezent, în România, acesta încă este valabil cu două doze de vaccin.

”La nivel european, certificatul verde este valabil cu doza booster. La noi, încă este în vigoare cu numai două doze de vaccin. Va trebui să reglementăm acest lucru și să ne adaptăm normelor europene”, a precizat Arafat.

Totodată, acesta a declarat că, în lipsa dozei booster, românii vor putea intra în țară pe baza unui test PCR negativ, fără să fie aplicată regula carantinei.

În altă ordine de idei, șeful DSU a mai spus că presiunea pe spitale nu este încă la un nivel înalt, astfel încât medicii infectați, dar cu simptome ușoare sau asimptomatici, să fie nevoiți să lucreze.

”Însă dacă vom ajunge la acel nivel, vom introduce și noi această măsură, iar cadrele medicale respective vor purta măști FFP2”, a conchis Arafat.

Noi decizii CNSU, valabile de la 1 februarie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 31 ianuarie 2022, Hotărârea nr. 6. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că lista semafor va fi eliminată, iar perioada de carantină pentru nevaccinați va fi redusă la cinci zile.

Principalele prevederi:

  • Instituirea măsurii carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România.
  • Modificarea excepțiilor de la măsura carantinei pentru anumite categorii de persoane care sosesc pe teritoriul României;
  • Instituirea măsurii carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
  • Exceptarea de la măsura carantinei pentru contacții direcți, dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2;
  • Abrogarea HCNSU nr. 2 din 7 ianuarie 2022.

Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu data de 01.02.2022, ora 00.00.

  • La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 2/2022 privind procedura de aprobare a listei cu încadrarea țărilor/teritoriilor în zonele de risc epidemiologic, criteriilor pe baza cărora se stabilește încadrarea acestora și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor precum și aprobarea Listei cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 24 din 7 ianuarie 2022, se abrogă.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri