Practicile ecologice pot avea un efect puternic asupra mediului, dar și a reputației companiei. Indiferent de domeniul în care activezi, ca proprietar de afacere poți implementa soluții care împiedică accelerarea crizei climatice.

De la reciclarea deșeurilor provenite din ambalaje, reducerea consumului de energie și colaborarea cu business-uri verzi până la lucrul remote și încurajarea stilului de viață sustenabil în cadrul angajaților, și tu poți aduce o schimbare.

Folosește materiale reutilizabile

Începe prin a efectua un audit pentru a afla exact ce deșeuri generezi. Ia în calcul ambalajele de la furnizori, articolele utilizate la birou, produsele pe care le vinzi, ambalajele coletelor trimise către clienți etc.

În funcție de situație, poți aduce diferite îmbunătățiri:

  • refolosești ambalajele de la furnizori atunci când trimiți propriile comenzi
  • înlocuiești articolele de unică folosință cu versiuni reutilizabile
  • optezi pentru materiale reciclabile de câte ori ai ocazia

De asemenea, nu uita de importanța obligațiilor la Fondul de Mediu. Agenții economici din Uniunea Europeană sunt obligați prin lege să respecte o serie de măsuri pentru protecția mediului. Acestea includ prevenirea, reutilizarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje.

Reciclarea deșeurilor provenite din ambalaje poate fi un proces copleșitor, în special pentru afacerile fără experiență în domeniu. Te poți ocupa de această sarcină fie intern, fie prin intermediul unei OIREP. Această organizație preia responsabilitățile de mediu: raportează cantitatea de ambalaje, te reprezintă la controlul autorităților, te ajută să îndeplinești țintele de reciclare și valorificare și plătește taxele către Fondul de Mediu.

Oferă posibilitatea lucrului remote

Tot mai multe companii permit angajaților să lucreze de acasă. Munca remote aduce beneficii angajaților, afacerii, dar și mediului. Echilibrul dintre viața personală și cea profesională este mai ușor de atins, productivitatea crește, posibilitățile de recrutare sunt mai bune, iar costurile scad.

În ceea ce privește mediul, lucrul remote vine cu următoarele avantaje:

  • scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră (angajații consumă mai puțini combustibili fosili pentru că nu se mai deplasează la sediu)
  • scăderea numărului de articole de birou utilizate (munca devine digitalizată)
  • reducerea consumului de energie (o clădire de birouri necesită mai multe resurse decât gospodăriile)

Colaborează cu alte afaceri eco-friendly

Pe cât posibil, încearcă să te aprovizionezi de la furnizori locali sau care au o abordare sustenabilă. Află dacă produsele sunt fabricate folosind practici conștiente de mediu, asigură-te că sunt reciclabile, evită ambalarea excesivă și concentrează-te pe furnizori care se află în apropiere.

În același timp, orientează-te către moduri alternative de a transporta comenzile. Livrarea pe bicicletă este o soluție utilă pentru comenzile din același oraș. De asemenea, poți colabora cu o firmă care pune la dispoziție ambalaje returnabile.

Redu consumul de energie

Un alt mod prin care afacerea ta poate deveni mai prietenoasă cu mediul este să reduci consumul de energie de la sediu. Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a-ți reduce amprenta ecologică:

  • investește în aparate eficiente energetic
  • instalează lumini cu temporizatoare
  • achiziționează prize și prelungitoare cu buton de oprire, pentru deconectarea electronicelor pe timp de noapte
  • înlocuiește becurile incandescente cu LED-uri
  • investește în termoizolația clădirii

Încurajează stilul de viață sustenabil

Pentru a deveni un business cu adevărat eco-friendly, este necesar ca angajații să adopte de asemenea un stil de viață mai sustenabil. Oferă-le training-uri pe teme de mediu, trimite-le infografice, creează clipuri explicative și lipește în locurile cheie postere care încurajează reducerea risipei.

O altă modalitate de a-i motiva să își schimbe obiceiurile zilnice este să organizezi diverse provocări. Un exemplu ușor de aplicat este „lunea fără carne”, când se încurajează consumul mâncărurilor plant based.

Ocazional poți organiza și evenimente de voluntariat. Alege un ONG de mediu care implementează proiecte practice, precum plantare de copaci sau curățenie pe plajă. Află când are loc următoarea acțiune și participă alături de angajații tăi.

Fiecare afacere are un impact diferit asupra planetei, însă cu toții contribuim la criza de mediu. Tranziția către un business mai prietenos cu natura îți va scădea amprenta ecologică, ajutând la încetinirea schimbărilor climatice. Reciclarea deșeurilor provenite din ambalaje, lucrul remote, colaborarea cu business-uri verzi, încurajarea stilului de viață sustenabil și reducerea consumului de energie te pot ajuta să devii mai eco-friendly.

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/person-holding-a-green-plant-1072824/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri