Conil, o asociație specializată în ajutorarea copiilor cu nevoi speciale, are în derulare în luna martie mai multe proiecte sociale. Unul dintre ele, ziua porților deschise pentru centrele Conil, se bucură de un real succes, a declarat Adela Hanafi, cea care conduce asociația. Problemele sunt însă mereu aceleaşi, mai ales atunci când vine vorba de interacţiunea cu instituţiile statului.

Adela Hanafi conduce Conil de peste 15 ani, timp în care a trăit și o dramă. Kuky, băiatul său, diagnosticat cu sindromul down, a murit, însă Adela duce mai departe conceptul de educație exclusivă pentru copiii cu nevoi speciale prin organizația pe care o conduce.

"Avem zilnic întâlniri cu părinții, care ne vizitează atât centrul de zi, cât și școala, unde avem atât copii cu boli speciale, de genul sindromul dowm, alte dizabilități și boli rare, dar avem și parte educațională, adică avem și școală pentru acești copii. Anul acesta o să deschidem și școală gimnazială. Până acum, am avut grădiniță și școală primară. În viitor, ne propunem să facemși o școală de meserii. După amiaza, copiii fac terapii diverse, atât de grup, cât și individuale. Am creat și grup pentru copii de la 12 ani până la 18 ani. Cu ocazia zilelor porților deschise, avem 30 de copii noi care s-au înscris. Noi oferim câte o oră fiecărui părinte", a spus Adela Hanafi. Campania zilelor porţilor deschise se află în derulare, urmând a se încheia în această săptămână. La asociaţie, sunt vizionări cu părinţii în intervalul orar 12-18.

Foto: Facebook/Asociaţia Conil

Vorbind de alte proiecte, Adela susţine că şi acestea sunt în derulare. "Acum lucrăm la Grădina Urbană. Este un proiect pe care l-am câştigat împreună cu Mega Image. Practic, pe acoperişul centrului facem o grădină urbană pentru terapii. Copiii vor planta diverse răsaduri, plante aromatice şi le vor îngriji. Suntem într-un proces de strângere de fonduri pentru un Smart Lab for Special Kids, după cum se numeşte proiectul nostru. Este vorba de strângere de bani pentru laboratorul de informatică. De asemenea, suntem în căutări de parteneri pentru amenajarea locului de joacă şi a grădinei senzoriale", a mai spus coordonatoarea organizaţiei.

O să facem un copac al dorinţelor şi fiecare mamă o să-şi pună dorinţele. De obicei, fiecare mamă vrea ca să-şi vadă copilul sănătos.

Adela Hanafi - președinte Asociația Conil

Foto: Facebook/Asociaţia Conil

Copiii care se află aici au diverse activităţi, unele dintre ele fiind chiar inedite. Şi-au făcut propiul xilofon din pahare. "În luna martie facem foarte multe evenimente dedicate mamelor. Am discutat cu tăticii, ca să le surprindem. O să facem un copac al dorinţelor şi fiecare mamă o să-şi pună dorinţele. De obicei, fiecare mamă vrea ca să-şi vadă copilul sănătos. De asemenea, în data de 15 martie vom oferi un spectacol de teatru pentru 50 de mame ale unor copii atipici. Proiectul se numeşte <>. Le oferim un confort acestor femei, adică să meargă la coafor, sau la restaurant în ziua respectivă. Spectacolul va fi la Teatrul Bulandra. Şi mai mult decât atât, fiecare grupă de copii face serbare pentru mămicile lor, cu amintiri, cu poze, cu tot felul de proiecţii", a mai dezvăluit Adela din programul pentru această lună.

Adela Hanafi: Aşteptăm aplicarea legii de decontare a terapiilor pentru copiii speciali

Coordonatoarea Asociaţiei Conil a vorbit şi despre dificultăţile din interacţiunea cu instituţile statului, unde totuşi ar exista speranţe că lucrurile merg într-o direcţie bună. "Recent s-a aprobat legea prin care Casa de Sănătate va deconta terapii pentru copiii cu boli neuropsihice. Acum, se elaborează normele de aplicare. Costul terapiilor sunt o mare povară pe umerii părinţilor, pentru că sunt costisitoare şi sunt de lungă durată. Un pachet de terapii pentru un copil cu autism ca să fie eficient costă undeva la 7.000 de lei lunar. Practic, legea a trecut în Parlament şi fiecare copil cu autism va putea beneficia de o terapie de două ore zilnic ce va fi decontată" a spus Adela, care a revenit repede asupra subiectului.

"Ajutorul oferit de stat nu a existat deloc până acum. Cheltuielile le-au susţinut părinţii. Aceasta este realitatea. Ne bucurăm că s-au făcut nişte paşi, dar a fost o luptă de ani de zile. Este o bucurie care sperăm să fie reală şi să se materializeze. Fără terapii decontate, practic recuperarea este nulă a copiilor cu nevoi speciale. Ar trebui făcute programe de screaming mult mai eficiente. Vreau să spun că ar trebui ca depistarea copiilor cu nevoi speciale să se facă la vârste mici. Lucrul acesta nu se face. deşi există un program derulat de medicii de familie, acest program este nefuncţional. Părintele nu se duce, iar medicii de familie rar aplică testele de evaluare. Ne dorim integrarea copiilor în clase, dar dacă eu nu ştiu cum să gestionez situaţia, nu am cum să o fac", a mai spus Adela Hanafi.

Asociaţia Conil a fost înființată în anul 2005. În 2021, ea s-a ocupat de 500 copii, din care dintre care 300 copii cu nevoi speciale. Statistica mai arată, de această dată în procente, și problemele medicale ale acestora: ADHD- 7,9%, întârziere în dezvoltare- 6,9% şi autism - 72%. Tot anul trecut, au mai existat 72.000 de ore de terapie, 20.000 de porţii de mâncare oferite copiilor şi burse de şcolarizare în valoare de 625.000 lei.

Citeşte şi În biblioteca Laurei Țeposu, CEO-ul Libris: Cu cât citești mai mult, cu atât îți dai seama cât de puține știi

Sursa foto: Facebook/Adela Hanafi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Razvan Necsulescu
Răzvan a lucrat la cinci televiziuni în București: PRO TV, Kanal D, B1 TV, Realitatea TV şi Antena 1. Originar din Târgoviște, a început ca jurnalist în Capitală în anul 1996 la Sport XXI. Ulterior, a lucrat la Gazeta Sporturilor şi la Prosport. A mai fost redactor-şef de reviste de integrame la Editura Flacăra şi jurnalist la Asociaţia pentru Monitorizare Prospecţie Mediu şi Ecologie. A decis să se alăture Redacției Wall-Street.ro pentru că acest lucru...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri