Mărioara Gătej, şefa Gărzii Naţionale de Mediu, susţine că nu există suficient de mulți comisari de control, fapt ce îngreunează activitatea instituției. În plus, Gătej afirmă că cele mai mari probleme privind poluarea vin din zona construcţiilor, a şantierelor.

Wall-Street.ro: Ce v-a determinat anul trecut să acceptaţi funcţia de comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu?

Mărioara Gătej: Am lucrat în sistem. Lucrez în Garda Națională de Mediu încă din anul 2012, ca și comisar de execuție cât și comisar șef. Sunt familiarizată cu problemele pe care le are Garda Națională de Mediu. Cred că se poate face un pic mai mult. Asta e deviza mea: fiecare trebuie să facă mai mult decât predecesorii.

Wall-Street.ro: Este complicat să deţineţi o asemenea funcţie? Cât de mare este responsabilitatea?

Mărioara Gătej: Este complicat. Problematica de mediu în România are multe probleme, unele nerezolvate, care vin din anii anteriori. Deși avem un cadru legislativ foarte vast, numărul de personal care să implementeze acest cadru legislativ este total insuficient. La ora actuală avem 550 de comisari de teren. Avem un comisar la 40.000 de locuitori. Nu cred că poate cineva să se considere protejat la un astfel de număr de personal.

Wall-Street.ro: Cum aţi descrie relaţia Gărzii Naţionale de Mediu cu cele 42 de asociaţii de protecţia mediului din ţară?

Mărioara Gătej: Noi avem comisariate. Sunt organizate ca servicii fără personalitate juridică. Dacă vă referiți la ONG-uri, relațiile sunt cele normale. Dacă au dorit să se implice și au dorit să facă sesizări către noi, le luăm în considerare, le formulăm răspunsurile fără niciun fel de probleme. Nu pot să spun că am avut vreun caz unde am intrat în conflict cu vreo asociație de protecția mediului.

Wall-Street.ro: Ce ne puteţi spune despre relaţiile Gărzii Naţionale de Mediu cu Ministerul Mediului?

Mărioara Gătej: Relația este bună. Noi suntem în subordinea Ministerului Mediului, dânșii sunt ordonatorii principali de credite. Noi suntem ordonatorii terțiari, deci relația este bună (râde).

Wall-Street.ro: Ce campanii pentru protecţia mediului are în vedere Garda de Mediu şi în asociere cu cine?

Mărioara Gătej: Noi avem acțiuni termatice de control pe diverse domenii. Urmează să desfășurăm acțiuni care vizează salubrizarea cursurilor de apă, care se va desfășura împreună cu cei de la Apele Române. E dispusă acțiunea la nivel de prefecturi teritoriale. Avem salubrizarea localităților, unde se face control împreună cu cei de la Administrația Fondului pentru Mediu. Tematicile noastre de control implică și alte autorități, în funcție de specificul acestora.

Citiţi şi Ce trebuie să știi despre programul Casă Verde

Direct din partea ONG-urilor primim relativ puţine sesizări.

Mărioara Gătej - comisar general Garda Naţională de Mediu

Bucureştiul rămâne liderul poluării

Wall-Street.ro: Ce puteţi spune despre implicarea societăţii civile, a ONG-urilor, în protecţia mediului?

Mărioara Gătej: Noi de la ONG-uri primim foarte multe sesizări, cum ar fi cele de la "Let's do it", care au o platformă. Dânşii, în baza unei colaborări de anul trecut cu Ministerul Mediului şi cu noi, trimit sesizările şi către primării. Dacă primăriile nu rezolvă problemele, atunci le redirecţionează către Garda de Mediu. Avem ONG-uri care şi-au făcut platforme, unde oricine poate face sesizare şi apoi să ajungă la Garda Naţională de Mediu. Direct din partea ONG-urilor primim relativ puţine sesizări. Acelea au vizat în principal nerespectarea regimului ariilor protejate sau zona exploatării de agregate minerale.

Wall-Street.ro: Din domeniul privat, de unde vin cele mai mari probleme, cine nu respectă legislaţia, cine sunt cei mai mari poluatori, din ce domenii?

Mărioara Gătej: Din domeniul privat este greu de apreciat, pentru că toate unităţile industriale mari sunt autorizate din punct de vedere al protecţiei mediului şi au condiţii impuse prin de autorizaţiile de mediu. Asta nu înseamnă că nu pot apărea nerespectări ale legislaţiei. O situaţie cu care ne confruntăm în ultima perioadă a fost în sfera construcţiilor, şantierele. Mă refer la nivel de ţară, nu numai la Bucureşti. Nu sunt respectate reglementările care să limiteze emisiile de pulberi în atmosferă.

Wall-Street.ro: Puteţi să spuneţi zonele din ţară de unde vin cele mai mari probleme?

Mărioara Gătej: Dacă ne ducem pe dezvoltarea urbană, Bucureşti este lider.

Citiţi şi A crescut gradul de poluare în București

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Razvan Necsulescu
Răzvan a lucrat la cinci televiziuni în București: PRO TV, Kanal D, B1 TV, Realitatea TV şi Antena 1. Originar din Târgoviște, a început ca jurnalist în Capitală în anul 1996 la Sport XXI. Ulterior, a lucrat la Gazeta Sporturilor şi la Prosport. A mai fost redactor-şef de reviste de integrame la Editura Flacăra şi jurnalist la Asociaţia pentru Monitorizare Prospecţie Mediu şi Ecologie. A decis să se alăture Redacției Wall-Street.ro pentru că acest lucru...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri