Majoritatea românilor - 75,2% - consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina şi doar 4,6% indică Ucraina, potrivit unui sondaj INSCOP MONITOR, realizat în perioada 2-7 martie, citat de Agepres.

Conform sondajului, 7,9% dintre cetăţeni cred că ţările occidentale sunt vinovate pentru acest conflict armat, iar 10,6% nu pot aprecia şi 1,7% nu răspund.

Votanţii PNL, în proporţie de 90%, ai USR (87%) şi ai PSD (86%) cred acest acest lucru în mai mare măsură decât votanţii AUR (67%).

De asemenea, marea majoritate a românilor - 79.2% - sunt de acord cu sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii împotriva Rusiei, între aceştia 59,4% sunt total de acord, iar 19,8% sunt oarecum de acord. Doar 14.1% sunt oarecum sau total împotriva sancţiunilor.

Totodată, ponderea românilor care percep că ţara merge într-o direcţie bună după declanşarea războiului din Ucraina a crescut la 35,9%, faţă de 19,9% cât era în februarie.

Conform unui comunicat al INSCOP, explicaţia pentru creşterea numărul cetăţenilor români care cred că ţara merge în direcţie bună ar fi faptul că agresiunea Rusiei a adus aminte "cât de importantă este apartenenţa noastră la NATO&UE" şi ce înseamnă "această umbrelă de securitate şi dezvoltare" pentru direcţia corectă a ţării.

"Pare paradoxal, însă (...) tocmai comparaţia cu situaţia disperata a Ucrainei (...) a dus la perceperea mai clară de către populaţia României a avantajelor noastre reale. In plus, cu toţii am văzut infinite dovezi de bunătate şi mobilizare excepţională ale oamenilor în sprijinul refugiaţilor ceea ce este posibil să fi influenţat pozitiv modul în care românii îşi evaluează astăzi propria ţară", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, nu se ştie dacă acest lucru este doar o emoţie de moment, iar peste câteva săptămâni se va reveni la cifrele obişnuite.

Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel naţional, a fost realizat prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eşantion de 1077 de respondenţi. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri