Românii au devenit, în ultimii 14 ani, mult mai implicați în protejarea mediului înconjurător. Conform Raportului anual privind starea mediului în România, citat de Asociația RESPO DEEE, la nivelul anului 2019 s-au adunat din piață spre reciclare estimativ 100.000 tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), comparativ cu 21.718 tone DEEE în anul 2008. Deși volumul DEEE-urilor colectate a crescut de 5 ori, specialiștii spun că încă nu suficient pentru a atinge normele impuse de Comunitatea Europeană.

Conform studiilor sociale existente și a practicii unor țări mai evoluate decât noi în ceea ce privește reciclarea, Asociația RESPO DEEE consideră că educația de mediu produce efecte considerabile în societate într-o perioadă cuprinsă între 10-20 de ani. Este nevoie astfel de un schimb de generații pentru ca practica colectării și reciclării responsabile să devină un lucru uzual.

Trebuie precizat însă că, în țara noastră, prima organizație de transfer de responsabilitate (OTR) în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice a apărut în 2007, până atunci practica reciclării DEEE fiind necunoscută și aproape inexistentă.

“Educația de mediu produce efecte concrete în 12-20 ani. Este nevoie, practic, de un schimb de generații pentru ca procesul de colectare a DEEE-urilor să devină unul firesc în viața tuturor oamenilor. Ne raportăm concret la exemplul României. În 2019 s-au strâns de aproape 5 de ori mai multe DEEE-uri din piață decât în 2008. Eforturile colective de conștientizare a populației, derulate atât de fiecare OTR cât și de Ministerul Mediului, produc astfel efecte încurajatoare”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

În anul 2019, la nivelul Uniunii Europene rata impusă de reciclare era de 45%, iar România a ajuns în anul 2019 la 35%. Ulterior, această rată de reciclare impusă a crescut la 65%. Vestea bună este că nici statele mai dezvoltate nu ating baremul impus de UE.

“Noi însă, în România, trebuie să ne dublăm eforturile de educare, colectare și reciclare în următoarea perioadă. Desigur, pentru acest lucru este nevoie de infrastructură de reciclare, ceea ce nouă ne lipsește. Nu avem fabrici suficiente, plasate strategic și echilibrat pe întreg teritoriul țării”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociatiei RESPO DEEE.

17% din deșeuri au fost reciclate anul trecut la nivel global

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Dintre acestea doar 17% au fost reciclate la nivel mondial. Educația în privința pericolului pe care îl reprezintă DEEE-urile se află încă în perioada de început, iar eforturile consistente vor produce efecte abia peste o decadă, când se așteaptă ca rata de reciclare să ajungă la nivel global între 35-40%.

Potrivit unui studiu CSR Cone Communications/Ebiquity Global, cei mai mulți dintre consumatori se simt personal responsabili de abordarea problemelor de mediu. Cu toate acestea, ei consideră, că marile corporații ar trebui să lucreze alături de oameni pentru a rezolva aceste probleme.

DEEE-urile, un pericol pentru sănătate și pentru mediu

75% din electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuințele oamenilor. Acestea conțin substanțe periculoase, precum plumb, mercur, crom și cadmiu, metale grele și substanțe toxice inflamabile, ce pot deveni un mare pericol pentru sănătatea oamenilor, și a mediului înconjurător dacă sunt aruncate necorespunzător în natură.

Conform statisticilor, doar 20% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, în toate situațiile, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea oamenilor.

În plus, este de menționat faptul că, prin reciclarea corectă a acestora, vom putea susține economia circulară. Toate deșeurile de acest tip conțin materii prime ce pot fi reciclate și reintroduse în procesul de producție ca materii prime. Doar în 2019 valoarea materiilor prime din echipamentele electrice și electronice generate a fost de 50,8 miliarde de Euro.

Reciclarea corectă a DEEE-urilor va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi. Conform statisticilor, în 2019, 15 tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă, doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului și cuprului din totalul de deșeuri de echipamente electrice și electronice produse global.

Din păcate, situația în România nu este încă una exemplară. Conform celor mai recente studii, realizate în 2017, rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, România clasându-se pe penultimul loc în Europa la acest capitol.

Soluții gratuite pentru reciclare corectă și eficientă a DEEE

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

„Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, concluzionează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Sursa foto: Asociația Respo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri