De la 1 februarie 2022 a început recensământul populației și locuințelor din România (RPL2021). În premieră, românii se vor putea autorecenza online, de pe laptop, desktop, smartphone sau tabletă. Platforma pe care se face autorecenzare a fost lansată vineri, 11 martie.

Începând de luni, 14 martie, și până pe 15 mai 2022, românii se pot autorecenza în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor - RPL 2021. Recensământul, care trebuia să se desfășoare în 2021, dar a fost amânat din cauza pandemiei, a început de la 1 februarie cu prima etapă, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date, arată Institutul Național de Statistică (INS). De asemenea, între 7 și 18 februarie a avut loc înscrierea celor interesați să devină recenzori pentru AutoRecenzarea Asistată (recenzor ARA) sau recenzori de teren, pentru etapa de colectare a datelor prin interviuri față în față.

Platforma de autorecenzare a fost lansată oficial de către Institutul Național de Statistică pe 11 martie.

Printre noutățile acestui recensământ, principala este eliminarea completă a hârtiei. De asemenea, INS a anunțat transparență totală în procesul de recenzare, dar și criptarea totală a datelor, din momentul în care acestea sunt validate. Chestionarul de recensământ nu va fi doar în română, ci și în 16 limbi ale minorităților naționale, plus limba engleză.

Președintele INS, prof. univ. dr. Tudorel Andrei, declară că și-a propus ca procentul de persoane care apelează la autorecenzare la recensământul din 2022 să treacă de 35% și chiar de 50%, iar pentru a încuraja acest lucru s-a luat decizia de a acorda o zi liberă celor care se autorecenzează, ca ”un fel de discriminare pozitivă”. INS vrea să inițieze, după terminarea recensământului și o lege a populației și demografiei. Următorul recensământ, a anunțat Tudorel Andrei, se va face fără intrare în teren - adică din date administrative, fără discuții între cetățeni și recenzori.

Cum arată site-ul pe care se face autorecenzarea online

Link-ul de pe site-ul de autorecenzare pentru recensământul din 2022 va fi activ pe 14 martie, la ora 00:00. Tot de aici se va putea lua, în termen de 7 zile, și codul de autorecenzare pe baza căruia se acordă o zi liberă. Președintele INS a precizat că datele individuale culese la recensământ nu vor fi furnizate instituțiilor fiscale sau din domeniul justiției, legea interzicând acest lucru - autoritățile pot avea acces doar la datele globale, nu și la cele individuale, ale persoanelor recenzate. De altfel, printre întrebările eliminate la acest recensământ a fost și una legată de remitențe (sumele primite de cetățeni).

Datele provizorii vor fi publicate în decembrie 2022. Va exista și un call-center care va funcționa între orele 7-22.

recensamant

recensamant 2022 autorecenzare

Cum se face autorecenzarea la recensământul populației și locuințelor din 2022

Potrivit ghidului INS ”Cum să te autorecenzezi pas cu pas”, pentru fiecare gospodărie, o singură persoană trebuie să completeze un formular de pre-înregistrare (în care include, dacă e cazul, și alte locuințe deținute de membrii gospodăriei, dar nelocuite), urmând să primească apoi un chestionar de autorecenzare. ”Capul gospodăriei” trebuie să completeze secțiunile privind componența gospodăriei, membrii acesteia și informații despre locuință, iar fiecare membru al gospodăriei va primi apoi propriul său chestionar de recenzare personală (dar nu și a locuinței).

Chestionarul este dinamic, întrebările fiind generate în funcţie de răspunsul dat la întrebarea anterioară (de exemplu, persoanelor de sex masculin nu li se va deschide întrebarea referitoare la numărul copiilor născuţi vii). Chestionarul nu trebuie completat în aceeași zi, ci doar până pe 15 mai 2022. Nu este necesar să fie completat de pe PC sau laptop, autorecenzarea se poate face și de pe smartphone sau tabletă

Vezi AICI ghidul complet de autorecenzare la recensământul populației și locuințelor din România.

Cum se acordă ziua liberă celor care fac autorecenzarea la recensământul populației și locuințelor din 2022

De asemenea, persoanele salariate care se autorecenzează primesc de la angajator o zi liberă, indiferent dacă lucrează în mediul public sau privat.

Conform prevederilor art. 43 din ordonanţa de urgenţă nr. 19 din 4 februarie 2020, se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi pentru alţi membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane.

Ziua liberă acordată în contextul recensământului se acordă doar după completarea formularului de autorecenzare și nu în avans, așa cum e prevăzut în legislație. Această zi liberă, acordată în baza ordonanţei de urgentă nr.19 din 4 februarie 2020 se poate acorda în termen de maximum 12 luni de la data realizării autorecenzării. Practic, un angajat își poate lua această zi liberă până cel târziu în mai 2023.
Angajatorul va stabili de comun acord cu salariatul ziua în care salariatul va putea să își ia concediu.

Citeste si:

    Cum se face autorecenzarea asistată la recensământul populației și locuințelor din 2022

    Există și varianta de autorecenzare asistată (ARA), în care persoana care completează datele este ajutată de un recenzor, fie de pe un dispozitiv propriu, fie de pe tabletele electronice puse la dispoziție prin intermediul primăriilor și instalate în spații special amenajate.

    Vezi AICI și informarea referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal la recensământul populației și locuințelor din România

    Recensământul populației și locuințelor din România se va desfășura potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările și completările ulterioare, notează INS, în anunțul publicat.

    Citeste si:

      La ultimul recensământ, realizat în anul 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori. Populația țintă estimată la 1 decembrie 2021 era, potrivit INS, de 19 milioane.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri