Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că o încercare de a identifica „fake news” şi a le combate a fost „aproape distrusă” de o ştire falsă, publicată de o entitate mass-media, relatează Agepres.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, cum îi răspunde preşedintelui PSD, care a spus că nu va desemna pe nimeni în grupul de lucru privind identificarea de „fake news” pentru că acesta ar fi un mecanism de cenzură, Arafat a spus: „Eu nu îi răspund dânsului, în niciun caz, pentru că dânsul, la rândul său, şi alţii care au comentat au urmat un fir, o ştire falsă, care a fost publicată de o entitate mass-media. Noi, astăzi, am văzut cum o încercare de a identifica ştirile false şi a le combate a fost aproape distrusă de către o ştire falsă publicată de o entitate mass-media, care nu a sunat să întrebe, care a luat o chestie pe surse, pe care nici măcar nu a interesat-o despre ce este vorba, doar să scrie o minciună acolo şi să o publice”.

El a explicat că România a trecut printr-o situaţie extrem de dificilă în perioada pandemiei şi s-a văzut ce înseamnă ştiri false şi ce pot să facă aceste ştiri.

„Ştirile false sunt răspândite şi am văzut doar un efect al ştirilor false acum o seară, două seri, când toată România a mers la rând la benzinării din cauza unei ştiri false, care dacă era depistată din timp, când a început să se răspândească, putea să iasă o reacţie imediată, să informeze populaţia corect şi să sisteze isteria care s-a produs”, a menţionat secretarul de stat.

Arafat a arătat că societatea civilă a fost cea care a venit cu iniţiativa formării acestui grup, care urma să monitorizeze mediul online, ştirile care se publică, să informeze autorităţile despre ştirile false, iar autorităţile ar fi putut să răspundă sau nu. El a adăugat că nu este vorba de cenzură, pentru că cenzura înseamnă închiderea site-urilor care au publicat ştiri false.

„Noi singurul lucru pe care l-am fi făcut sau l-am face dacă continuăm această colaborare ar fi să primim ştirea, să o verificăm şi să ieşim cu un răspuns şi o clarificare despre ştirea respectivă, astfel încât o ştire falsă să fie demontată de la început. Singurii care pot să se supere de un astfel de demers pot fi numai cei care vor să răspândească ştiri false, în rest nu există motiv de supărare. Au indus în eroare diferite persoane care au ieşit şi au luat poziţie şi au comentat, pentru că au crezut că noi vrem să luăm măsuri împotriva celor care scriu astfel de ştiri. Nici nu avem uneltele să luăm astfel de măsuri noi. Singurul lucru pe care putem să îl facem este să ieşim cu clarificări”, a explicat şeful DSU.

Raed Arafat a mai spus că acest proiect va trebui să se facă, să fie explicat şi înţeles corect, pentru că un astfel de mecanism este unul „pozitiv” şi nu încalcă dreptul la libera exprimare sau dreptul „de a scrie sau de a spune ceva”.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri