Din 14 martie românii se pot autorecenza online, de pe laptop, desktop, smartphone sau tabletă, pentru recensământul populației și locuințelor din România (RPL2021). Această etapă durează până pe 15 mai. Procesul a început cu stângul pentru autorități, având în vedere că platforma de prezentare a cedat în urma suprasolicitării. Vezi în material cum poți participa online la recensământ chiar dacă site-ul principal a picat.

Începând de la ora 00:00 a zilei de 14 martie și până pe 15 mai 2022, românii se pot autorecenza online, în cadrul recensământului populației și locuințelor 2021. Platforma de autorecenzare este accesibilă AICI și este funcțională, chiar dacă site-ul principal este picat temporar. Cei care nu vor sau nu pot apela la autorecenzare au la dispoziție varianta de autorecenzare asistată - mai simplu spus, să meargă la primărie, unde un recenzor îi va ajuta să își introducă datele pe o tabletă - fie pot aștepta etapa de interviuri față în față, care are loc între 16 mai și 17 iulie.

UPDATE: luni dimineață, cei care au completat corect formularul de autorecenzare și au primit pe mail link-ul către chestionar nu au putut accesa acest chestionar, ci li s-a afișat următoarea pagină. Între timp, chestionarul a devenit funcțional, astfel că se poate face autorecenzarea.

pagina eroare chestionar autorecenzare

În prima zi a autorecenzării, site-ul oficial, https://www.recensamantromania.ro/, este picat, oficialii INS confirmânt că ”a fost supraosolicitat” ca urmare a interesului foarte mare. Plaftorma de autorecenzare este însă funcțională și poate în continuare accesată AICI.

Așa arată platforma de autorecenzare, care poate fi folosită chiar dacă site-ul recensamantromania.ro este picat:

Cum se face autorecenzarea la recensământul populației și locuințelor din 2022

Potrivit ghidului INS, pentru fiecare gospodărie din România o singură persoană trebuie să completeze un formular de pre-înregistrare (în care include, dacă e cazul, și alte locuințe deținute de membrii gospodăriei, dar nelocuite), urmând să primească apoi un chestionar de autorecenzare. ”Capul gospodăriei” trebuie să completeze secțiunile privind componența gospodăriei, membrii acesteia și informații despre locuință, iar fiecare membru al gospodăriei va primi apoi propriul său chestionar de recenzare personală (dar nu și a locuinței).

Chestionarul este dinamic, întrebările fiind generate în funcţie de răspunsul dat la întrebarea anterioară (de exemplu, persoanelor de sex masculin nu li se va deschide întrebarea referitoare la numărul copiilor născuţi vii). Chestionarul nu trebuie completat în aceeași zi, ci doar până pe 15 mai 2022. Nu este necesar să fie completat de pe PC sau laptop, autorecenzarea se poate face și de pe smartphone sau tabletă.

Amenzi pentru cei care nu participă la recensământ, zi liberă pentru cei care se autorecenzează online

Recensământul trebuia să aibă loc în 2021 (de aici denumirea RPL 2021), dar a fost amânat un an din cauza pandemiei COVID-19. Participarea la recensământ este obligatorie, cei care refuză să își dea datele sau împiedică activitatea recenzorilor riscând amenzi consistente - până la 5.000 de lei pentru cetățeni și până la 50.000 de lei pentru persoane juridice.

De asemenea, cei care se autorecenzează online primesc o zi liberă, în baza unui cod generat de site-ul recensământului. Aceasta se poate acorda în termen de 12 luni de la data realizării autorecenzării. Mai multe detalii despre cum se obține ziua liberă pentru autorecenzare, AICI.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri