La începutul acestei luni, Guvernul României a aprobat o serie de noi măsuri menite să protejeze populația de efectele creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Acestea vor fi aplicate timp de 1 an de zile, începând cu 1 aprilie și vor avea un impact financiar de 14,5 miliarde lei până la sfârșitul anului 2022.

Pentru energia electrică, modificările sunt următoarele:

  • prețul la energie electrică pentru clienții casnici este modificat prin introducerea unui tarif social 0,68 lei per kilowatt cu TVA inclus pentru locuințele care au un consum lunar până în 100 de kilowați. În România există mai mult de 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest timp de consum.
  • consumatorii care înregistrează un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kw vor beneficia de tariful de 0,8 lei per kilowatt cu TVA inclus. În total, sunt aproximativ 4 milioane de gospodării care generează un impact estimat la 3,62 miliarde de lei.

În ceea ce privește clienții non-casnici, cum ar fi: IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, locașuri de cult, ONG-uri etc. va exista un tarif unic de 1 leu per kilowatt, TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin pentru aceste categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde de lei. În cazul marilor consumatori de energie, vor fi aplicate scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costurilor cu până la 20%.

Toate măsurile de sprijin de mai sus au un impact economic estimat de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.

Măsurile de sprijin pentru prețul la gaze naturale care înseumează 5,3 miliarde de lei sunt următoarele:

  • clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi (mc) la gaze naturale vor beneficia de un tarif de 0,31 lei per kilowatt. Această măsură generează un impact financiar estimat de aproximativ 2,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului.
  • consumatorii non-casnici, și anume IMM-urile, spitalele, școlile, grădinițele, primăriile etc.) beneficiază de un preț la gaze naturale de 0,37 lei per kilowatt.

Toate măsurile de sprijin pentru 1 an vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde de lei.

De asemenea, Guvernul României a mai luat decizia de a aplica o serie de măsuri suplimentare pentru piață pentru a tempera volatilitatea prețurilor fără a încălca regulile europene. Prima dintre ele se referă la introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor. Cea de a doua face referire la suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Scopul acestei măsuri este de a reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei. În final, rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.

Marele beneficiu a liberalizării pieței energiei este acela că fiecare consumator are libertatea de a alege furnizorul preferat pe baza unei oferte personalizate pe care o poate cere. În contextul social și economic actual, un preț avantajos reprezintă poate cel mai important element al ofertei, care vine în sprijinul consumatorilor casnici și non-casnici.

Sursa foto: e-nergiagp.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri