Comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor a adoptat un raport favorabil la propunerea legislativă care prevede că organizatorii de jocuri de noroc vor trebui să întocmească, în format electronic, baze de date referitoare la persoanele auto-excluse şi indezirabile.

Proiectul, iniţiat de deputatul PNL Florin Roman, prevede modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc prin introducerea în sarcina organizatorilor jocurilor de noroc a realizării unei baze de date în format electronic centralizat, care să gestioneze toate persoanele auto-excluse şi indezirabile.

Actul normativ stipulează, totodată, că organizatorii de jocuri de noroc vor avea obligaţia de a ţine evidenţa în format electronic a datelor de identificare a persoanelor şi de a-i identifica pe cei care intră în aceste spaţii.

Pentru obţinerea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, operatorii economici trebuie să facă dovada că "deţin mijloacele tehnice pentru întocmirea bazelor de date referitoare la persoanele auto-excluse şi indezirabile", stipulează proiectul.

"Organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locaţiilor în care se organizează şi se exploatează jocuri de noroc şi vor ţine evidenţa, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia şi se păstrează pentru un interval de minimum cinci ani de la constituire", conform actului normativ.

"Organizatorii de jocuri de noroc întocmesc, în format electronic, bazele de date referitoare la persoanele auto-excluse şi indezirabile. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia şi se păstrează pentru un interval de minimum cinci ani de la constituire", mai prevede proiectul.

"Proiectul vizează identificarea în format electronic, adică alcătuirea practic a unui registru electronic centralizat pentru persoanele care intră în incinta locaţiilor unde se practică jocuri de noroc care la un moment dat devin dependente şi care îşi acceptă acest lucru. Peste tot în lume ele solicită să fie înregistrate în astfel de tipuri de registre pentru a nu le mai fi permis accesul în aceste săli, care pentru unii generează dependenţă. Totodată, discutăm şi de minorii care intră în sălile de joc de noroc şi care sunt găsiţi de părinţi şi realizează că nu fac un lucru bun şi părinţii sau tutorii legali pot să ceară înscrierea lor în acest registru. (...) Am venit cu acest proiect de lege pentru a-i apăra pe cei care devin dependenţi de sălile de joc de noroc, pe minorii care nu se pot apăra în faţa acestor tentaţii şi, practic, acest registru nu face decât să ne aducă în rândul lumii europene, să respectăm aceste reguli şi cei care îşi acceptă această dependenţă să poată fi ajutaţi", a argumentat Florin Roman, în şedinţa comisiei.

Reprezentantul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc prezent la dezbateri, Narcis Godeanu, a afirmat că acest proiect nu respectă condiţiile legale şi nu este suficient argumentat.

"Ideea este bună, în principiu. Într-adevăr este o situaţie cu care foarte multe persoane se confruntă. Unii îşi acceptă această adicţie şi doresc să se auto-propună. Nu este fundamentat suficient astfel încât organizatorii să implementeze dispoziţiile de lege astfel cum a fost formulat, motiv pentru care noi nu susţinem proiectul în această formă", a transmis Godeanu.

Florin Roman a susţinut că reprezentanţii ONJN nu reglementează suficient această piaţă.

"În loc să reglementaţi piaţa, vă poziţionaţi arbitrar de partea operatorilor. Aveţi şi obligaţia legală de a interveni pentru a asigura cursuri de consiliere pentru cei care capătă astfel de dependenţe. (...) Nu vreţi să-i apăraţi pe cei care devin dependenţi. Sunteţi braţ la braţ cu piaţa", a adăugat deputatul liberal.

El a explicat că schimbarea este de a se trece la un registru electronic. "Aşa cum este nociv consumul de tutun, de substanţe, eu cred că şi dependenţa pentru cei care îşi recunosc dependenţa faţă de jocurile de noroc trebuie oprită într-un fel sau altul, dacă vrem să facem ceva", a evidenţiat Roman.

Raportul comisiei a fost adoptat cu 12 voturi "pentru" şi 11 abţineri.

Proiectul a fost adoptat tacit, anterior, de Senat şi urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri