În ședința de Guvern din 18 martie a fost aprobată și ordonanța prin care se stabilesc prețuri maxime ale energiei electrice și gazelor, începând de la 1 aprilie.

Ordonanța de urgență prevede ca prețul final facturat al energiei electrice în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 să fie următorul

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, dacă au avut în 2021 consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 KWh, de
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, dacă au avut în 2021 un consum mediu lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Pentru gaze, prețul final facturat între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023 va fi de:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 este de cel mult 50.000 MWh.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat pe Facebook că ordonanța a fost adoptată în ședința din 18 martie:

Aceste prețuri maxime se aplică și în cazul celor care s-au racordat în 2022 (dacă sunt clienți casnici, vor plăti prețul mai mic la energie electrică, adică maximum 0,68 lei/kWh). În cazul mai multor clienți cu un singur contor, pentru a se calcula consumul mediu se va împărți consumul total pe 2021 la 12 și la numărul de clienți. Acest preț final nu include doar componenta de energie activă, ci și cele de furnizare, distribuție, cogenerare, TVA, accize etc. De asemenea, este vorba de un preț maxim; dacă clientul a obținut un preț final mai mic prin contract, va plăti acel preț.

Un alt efect important al Ordonanței de urgență va fi revenirea la prețul reglementat al gazelor: producătorii vor avea obligația să vândă furnizorilor cu 150 lei/MWh cantităţile necesare de gaze naturale pentru clienții casnici și cu 250 lei/Mwh, cele pentru producerea de energie termică. Iar producătorilor de energie electrică li se va aplica o suprataxă de 80%.

Nerespectarea acestor obligații poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1%- 5% din cifra de afaceri anuală.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri