Mine plasate în largul porturilor ucrainene ar fi ajuns să plutească în derivă pe Marea Neagră în urma unei furtuni. Informația nu a fost însă confirmată până acum decât de oficiali ruși.

Serviciile rusești au avertizat cu privire la pericolul reprezentat de aceste mine depuse, conform FSB (serviciul de informații al Rusiei), de forţele navale ucrainene în Marea Neagră după declanşarea invaziei și care ar fi ajuns în derivă după ce o furtună ar fi rupt cablurile cu care erau ancorate. În același timp, presa și oficialii ucraineni acuză o dezinformare rusească.

Ce spun autoritățile române despre potențialul pericol reprezentat de mine

”Nu avem confirmat la nivelul nostru, al Gărzii de Coastă. Nu avem în acest moment (n.red. mine) găsite sau nici măcar bănuite”, a declarat, pentru wall-street.ro, inspectorul principal de poliție Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, precizând că MApN ar trebui să gestioneze astfel de situații - dacă apare o mină.

”Știu că au emis bulgarii o atenționare. Rușii au dat un comunicat pentru toată lumea iar bulgarii l-au asimilat ca un risc. Dacă există, riscul e pentru toată lumea, nu doar pentru bulgari. Dar, din punctul nostru de vedere, nu am identificat și nu avem informații”, a mai spus Adrian Ene.

Ulterior, Ministerul Apărării a confirmat că a trimis o navă într-o misiune de cercetare în apele teritoriale românești, dar nu a fost observată nicio mină și nici nu s-au primit informații de acest fel de la nave comerciale, singura informație fiind cea transmisă de autoritățile ruse. Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României.

”În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate. În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu"), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice”, precizează MApN.

Rușii îi acuză pe ucraineni, ucrainenii spun că totul e o dezinformare

''După debutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odesa, Oceakov, Cernomorsk şi Iujnii'', a anunțat serviciul de securitate rus într-un comunicat citat de Agrepres, afirmând că este vorba despre mine ''perimate'', fabricate în prima jumătate a secolului XX. Din cauza furtunilor, cablurile ce leagă minele de ancore au început să se rupă, au specificat oficialii FSB, precizând că minele ”sunt în derivă în partea de vest a Mării Negre'' și că nu este exclus să ajungă în Bosfor sau chiar în Mediterana.

Pe de altă parte, presa și oficialii ucraineni dau vina pe ruși și acuză o dezinformare a Kremlinului, pentru a împiedica navele comerciale să circule pe Marea Neagră. Andrii Klimenko, Project Manager la Institutul de Studii al Mării Negre și redactor-șef al BlackSea News, susține că de fapt Flota rusă a Mării Negre ar fi minat rutele comerciale și că rușii nu ar putea ști unde au ajuns minele în derivă decât dacă ei înșiși le-au amplasat.

În sistemul internațional de avertizare NAVAREA apare o alertă în acest sens: ”Autoritățile Federației Ruse informează că s-au detectat mine periculoase în NV, V și SV Mării Negre. Se impune navigarea cu precauție”. Pe baza acestuia, și Direcția Maritimă Hidrografică a emis un aviz tot pe baza informării primite de la autoritățile ruse.

Ce spun bulgarii despre potențialul pericol reprezentat de mine

Potrivit agenției de știri bulgare Novinite, autoritățile din țara vecină au primit informații în acest sens și se așteaptă ca minele să ajungă în largul coastelor bulgare cel mai devreme în 8-10 zile, dar foarte departe de litoral. Pescarii, în schimb, trebuie să aibă grijă, avertizează oficialii bulgari.

Comandantul flotei bulgare, contra-amiralul Kiril Mihailov, a declarat pentru Darik News că Marea Neagră nu a fost atât de agitată în ultimele săptămâni încât să existe riscul ruperii cablurilor unui număr mare de mine. Chiar și dacă acestea ar fi în derivă, ar putea ajunge la cel mult 1 milă nautică de capul Caliacra și la 20-30 de mile de Varna sau Burgas, din cauza curenților marini, mai afirmă Mihailov. ”Vreau să înlătur ideea că minele ar putea ajunge pe plajă, să se împiedice turiștii de ele”.

Și oficialii bulgari, la fel precum cei români, au precizat că vor supraveghea apele teritoriale în căutarea unor potențiale pericole reprezentate de mine.

Sursa foto: Standing NATO Mine Counter Measures Group Two / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri