Un parlamentar propune ca firmele și instituțiile să fie amendate dacă nu folosesc diacriticele în orice comunicare în limba română.

Deputatul Anamaria Gavrilă a anunţat, marţi, că urmează să depună la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor un proiect de lege referitor la demnitatea limbii române, prin care orice instituţie publică sau privată care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României să fie obligată să folosească diacriticele în comunicarea scrisă, conform Agerpres.

"În toate circumstanţele, orice instituţie, publică sau privată, a Republicii România, este obligată să folosească limba română cu diacritice. În toate circumstanţele, orice instituţie străină, publică sau privată, care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul Republicii România, este obligată să folosească limba română cu diacritice. În toate circumstanţele, entităţile mass-media, care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, sunt obligate să folosească limba română cu diacritice", se arată în proiectul de lege care urmează să fie depus de deputat.

Anamaria Gavrilă a intrat în parlament pe listele AUR, dar a demisionat din acest partid în 2021, iar acum este deputat neafiliat.

Citește și: De ce au scăzut AUR și Rusia, dar au crescut PNL și încrederea românilor în țara lor, în primul sondaj după invadarea Ucrainei

În expunerea de motive se menţionează că scrierea cu diacritice este un indicator al gradului de cultură şi profesionalism şi că în cazul altor limbi, precum franceză, germană sau maghiară, se dispune prin lege, clar şi la modul imperativ, că scrierea fără diacritice este inacceptabilă.

"În România, sunt nenumărate comunicate şi site-uri ale instituţiilor publice unde textele sunt publicate fără diacritice. Acest lucru, în diverse circumstanţe, conduce la confuzii nedorite şi constituie o lipsă de respect faţă de un element fundamental al identităţii noastre, unul care a intrat deja în patrimoniul multiculturalismului european (...). Pe de altă parte, se încalcă litera şi spiritul Constituţiei României, mai precis Articolul 13, care stipulează că: În România, limba oficială este limba română. Desigur, textul face referire la limba română cu diacritice", se precizează în expunerea de motive.

Se mai prevede și că între instituţiile abilitate şi obligate să sesizeze Ministerul Finanţelor Publice, care va aplica sancţiunile pentru încălcarea acestei prevederi, se regăsesc Ministerul Educaţiei Naţionale - pentru toate instituţiile de învăţământ, publice sau private, româneşti sau străine, Ministerul Culturii - pentru toate instituţiile de cultură, publice sau private, româneşti sau străine, Consiliul Naţional al Audiovizualului - pentru toate entităţile mass-media, publice sau private, româneşti sau străine.

Citește și: Ce amendă riscă cei care refuză să participe la recensământul populației și locuințelor

De asemenea, Secretariatul General al Guvernului trebuie să sesizeze Ministerul Finanţelor Publice pentru toate structurile administraţiei publice, centrale şi locale, precum şi pentru instituţiile publice străine ce-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul României care încalcă această prevedere, iar Camera de Comerţ şi Industrie, pentru instituţiile private, româneşti şi străine.

Sancţiunile propuse se încadrează între 3.000 şi 10.000 de lei.

De asemenea, se mai prevede că instituţiile nominalizate nu vor prelucra niciun document care nu este scris în limba română cu diacritice şi că instituţiile care trebuie să-şi ajusteze programe informatice pentru a se conforma, o vor face în cel mult 60 de zile de la promulgarea legii.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri