Câteva zile ne mai despart de sărbătorile pascale, iar românii au început să cumpere produsele necesare mesei festive de Paște. Pentru că este o perioadă în care trebuie să acordăm o atenție sporită cumpărăturilor, am stat de vorbă cu Horia Constantinescu, președintele ANPC, autoritate care s-a remarcat printr-o serie de controale minuțioase, în ultima vreme, acesta dându-ne câteva sfaturi în materie de cumpărături.

Marii retaileri, hoteluri, parcuri și cel mai recent, spitale, comisarii ANPC au fost prezenți pe mai multe fronturi, rezolvând, așa cum spune Constantinescu, multe dintre sesizările sau reclamațiile consumatorilor români.

”Este o perioadă foarte aglomerată pentru ANPC, schimbăm proiectele, dacă le putem numi așa. Evaluăm piața, reclamațiile și sesizările primite și prioritizăm controalele. Din nefericire, numărul comisarilor este redus, însă încercăm să acoperim toate sectoarele de lucru”, a declarat Constantinescu, într-un interviu video Wall-Street.

Președintele ANPC susține că a fost și o perioadă în care s-au desfășurat discuții ample cu marii retaileri, pentru a soluționa problemele existente, iar aceștia din urmă par să depună eforturile necesare pentru depozitarea și expunerea în siguranță a produselor.

”Am arătat că lucrurile nu stau bine, am invitat la discuții asociații ale marilor retaileri, stabilim cu aceștia un calendar de măsuri. Este adevărat că unii retaileri parcă nu vorbesc neapărat aceeași limbă cu noi și răspund cu dificultate la solicitările noastre. Însă suntem aici să arătăm că vorbim limba care trebuie și care este, cu siguranță, româna”, a mai spus președintele ANPC.

Sfaturi de la șeful ANPC despre cumpărăturile pentru sărbătorile pascale

Horia Constantinescu a precizat că, în această perioadă, ANPC-ul este mult mai atentă asupra comerțului din piețe și din marile lanțuri comerciale, deoarece vin sărbătorile pascale.

  • În acest sens, un prim sfat pe care președintele ANPC îl dă este să cumpărăm atât cât putem consuma și să nu ne aglomerăm frigiderele sau balcoanele cu produse.

”Risipa alimentară ne arată că peste 82% dintr-o rampă ecologică reprezintă deșeurile alimentare. Este clar că cei mai mulți dintre noi suntem cumva vătămați de necesitatea de a vedea frigiderul plin. Poate fi o consecință a perioadei trăite înainte de 1989, dar cu siguranță suntem în situația în care cumpărăm mult prea mult”, a precizat acesta.

  • Derivat din primul avertisment, cel de-al doilea aspect la care face referire Constantinescu este mersul mai des la cumpărături.

”Îmi îndemn familia să cumpărăm cât putem consuma, să mergem mai des la cumpărături, pentru că și a doua zi vom găsi pe raft produse”, a mai spus acesta.

Reușesc câteodată să atrag ura celor care îmi ascultă sfaturile. Spre exemplu, când a început febra scumpirilor la energie, iar prețurile au depășit orice așteptare, le spuneam unora ca la ieșirea dintr-o cameră să stingă lumina. Mulți m-au certat atunci, mi-au zis că nu așa trebuie făcute lucrurile. Astfel, reducând la absurd, însemna că trebuie să aprinzi lumina când ieși dintr-o cameră?!

Horia Constantinescu, președinte ANPC

  • O a treia direcție semnalată de șeful ANPC este faptul că produsele cumpărate în cantități mari se pot altera. Sunt necesare anumite condiții de păstrare, chiar și pentru ulei.

”Sfătuiesc consumatorii să nu aglomereze produsele alimentare în frigider pentru că acestea au nevoie de anumite condiții pentru depozitare. Dacă ventilația din interiorul frigiderului nu circulă cum trebuie din cauza unei încărcături prea mari, riscăm să consumăm alimente ce pot reprezenta un pericol pentru sănătate”, a explicat Constantinescu.

  • Referitor la alimentele cumpărate, Constantinescu trage un semnal de alarmă și asupra locului din care le cumpărăm, mai ales că este vorba despre produse perisabile precum carne (de miel, porc sau pui), ouă sau lapte.

”În această perioadă vorbim despre produse cu impact asupra metabolismului normal: carne de miel, ouă sau lapte. Trebuie să consumăm cu precauție și dacă tot vorbim despre precauție, trebuie să consumăm numai din spații autorizate. Dacă noi cumpărăm carnea de miel dintr-o dubă, de pe marginea străzii, să nu ne mirăm că ajungem acasă și ne dăm seama că e carne de alt animal sau că nu era ținută în condiții optime. De asemenea, ouăle păstrate în soare sau la temperaturi nepotrivite pot reprezenta un pericol grav pentru sănătate”, a explicat acesta.

În plus, acesta atrage atenția că prețurile mici nu reprezintă un etalon obiectiv în cumpărături, deoarece acestea arată că produsele respective au cheltuieli neincluse în prețul de comercializare.

  • Nu în ultimul rând, Constantinescu sfătuiește românii să apeleze ori de câte ori e nevoie la ANPC.

Retaileri mari versus magazine de cartier: unde sunt cele mai mari probleme

În ceea ce privește cumpărăturile pentru sărbătorile pascale și nu numai, Constantinescu susține că nu face diferență între retailerii mari și magazinele de cartier, iar jumătatea plină a paharului este și pe masa unuia și pe masa celuilalt.

”În calitate de cetățean, nu de comisar, cred că magazinul de cartier trebuie să fie cel mai cochet și cel mai curat pentru că vinde vecinilor, vinde oamenilor apropiați. Este cel care oferă, câteodată, cumpărături pe caiet, iar curățenia nu ar trebui să fie doar cea de Paște, ci ar trebui să fie permamentă”, a explicat acesta.

Șeful ANPC susține că de la magazinele de cartier ne putem aștepta la o atitudine familială, iar la marii retaileri găsim produsele ceva mai bine depozitate pentru că întreg lanțul comercial este gândit de la momentul construirii.

”Dar iată că autoritatea noastră a găsit mucegai și rugină și în rafturile extraordinar de interesante ale marilor retaileri. Noi am transmis că suntem o autoritate serioasă și sperăm că, odată ce am bătut șaua, mesajul nostru va ajunge și la ceilalți căluți mai mici de prin cartiere”, a conchis Constantinescu.

Urmăriți întreaga discuție cu președintele ANPC în videoul de mai jos:

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri