Deficitul de protecţie al populaţiei generatoare de venituri din România, în caz de producere a riscurilor asigurate, se situează la o valoare de 587 miliarde lei (121 miliarde euro), potrivit unui studiu realizat pentru Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) de către un grup de experţi independenţi.

Conform celor mai recente date, pentru multe familii din România, producerea unui eveniment nedorit (accident, îmbolnăvire a unui membru al familiei, ce se pot solda chiar şi cu un deces) ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai, scrie Agerpres.

Astfel, asigurările de viaţă sunt o soluţie pentru reducerea vulnerabilităţii familiilor şi a dezechilibrelor sociale, completând protecţia oferită de sistemul public.

"Perspectivele de dezvoltare a sectorului pot fi amplificate mai ales în contextul în care se introduc politici stimulatoare de încurajare a populaţiei în achiziţionarea de asigurări de viaţă cu componentă exclusivă de protecţie, precum deductibilităţi fiscale pentru primele de asigurare aferente acestor forme de asigurare", a declarat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR.

În prezent, în România, poliţele de asigurare de viaţă nu beneficiază de nicio facilitate fiscală. Majoritatea membrilor OECD, precum şi o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene stimulează prin mijloace fiscale dezvoltarea pieţei asigurărilor de viaţă. Acest lucru se concretizează prin reduceri de impozite sau deductibilitatea primelor de asigurare pentru cei care le achiziţionează.

Conform sursei citate, segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat în 2021 cea mai mare creştere din ultimii ani.

În 2021, românii au ales mai mult decât oricând în ultimii ani protecţia financiară oferită de asigurările de viaţă. Astfel, volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a înregistrat o creştere de 18% faţă de 2020, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Aceasta este cea mai mare creştere din ultimii ani pentru activitatea de asigurări de viaţă, primele brute subscrise atingând valoarea de 2,6 miliarde lei.

În ciuda acestor evoluţii, ponderea activităţii de asigurări de viaţă în totalul sectorului de asigurări din România (circa 20%) se află în continuare la un nivel scăzut comparativ cu celelalte state ale UE, precum Polonia (31%), Germania (48%), Franţa (55%) sau Italia (76%) - ceea ce indică, pe de o parte, potenţialul de creştere al pieţei locale, dar, pe de altă parte, deficitul de protecţie a populaţiei din ţara noastră.

"Dezvoltarea asigurărilor de viaţă contribuie la reducerea unor dezechilibre sociale şi la atingerea unui grad mai ridicat de bunăstare a populaţiei. Aceste poliţe oferă protecţia suplimentară de care avem nevoie", a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federaţiei asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni - Insurance Europe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri