În perioada 15 - 20 aprilie 2022, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel național, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în 3.947 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte, integrate în cadrul exploataţiei).

Deficienţele constatate de inspectorii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin:

  • aplicarea a 247 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.428.409 de lei;
  • emiterea a 6 ordonanțe privind suspendarea temporară a activității.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială și au fost dirijate către unități de neutralizare 1.021 de kg de produse alimentare, care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Nereguli constatate de inspectori ANSVSA de Paște

Dintre neconformităţile constatate și sancţionate, pot fi menţionate următoarele:

  • desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar;
  • deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
  • etichetare necorespunzătoare;
  • lipsa implementării corespunzătoare a programului de autocontrol;
  • lipsa monitorizării temperaturii în depozit;
  • utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor;
  • deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.

Controalele ANSVSA cu această tematică sunt în desfășurare, urmând ca rezultatul final al acestor acțiuni să fie prezentat într-o comunicare ulterioară.
ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri