Locuitorii din Bucureşti beneficiază de un nou punct de măsurare a calităţii aerului, care monitorizează poluarea cu particule PM10 şi PM2.5, acesta fiind amplasat în Sectorul 5, a anunţat, pe Facebook, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Noul echipament, situat pe Bulevardul Libertăţii nr. 12, în faţa sediului MMAP, face parte din setul de 19 noi analizoare de particule ce vor fi montate anul acesta în regiunea Bucureşti - Ilfov. Astfel, numărul punctelor oficiale de măsurare a calităţii aerului din cea mai mare aglomerare urbană din ţară va ajunge la 30, scrie Agerpres.ro.

"Analizorul din punctul de măsurare denumit B12 furnizează deja concentraţiile de PM10 şi PM2.5 în reţea, acestea fiind accesibile, în timp real, pe site-ul calitateaer.ro. Atât acest echipament, cât şi toate celelalte incluse în proiectul de extindere al Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului beneficiază de cea mai bună tehnologie disponibilă în prezent şi toate omologările la cele mai înalte standarde, #RNMCA fiind singura reţea care furnizează datele oficiale de calitate a aerului ale României, inclusiv în ceea ce priveşte raportările către structurile Comisiei Europene", precizează ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, în cursul săptămânii viitoare, vor începe lucrările pentru instalarea a patru echipamente similare în zona Pieţei Obor (Veranda Mall), în proximitatea sediului Primăriei Sectorului 6, şi în localităţile Glina şi Buftea, din judeţul Ilfov.

Echipamente noi de analizare a calității aerului

De asemenea, în prima săptămână a lunii mai, este preconizată demararea lucrărilor de instalare a altor cinci analizoare: în zona Tineretului (lângă Palatul Copiilor), în zona Piaţa Berceni, în oraşul Otopeni şi în oraşul Voluntari (două echipamente).

"Pentru celelalte nouă echipamente incluse în proiectul de extindere a fost depusă documentaţia pentru obţinerea avizului tehnic de racordare la reţeaua de energie electrică", notează Ministerul Mediului.

În prezent, în România, calitatea aerului este monitorizată cu 148 de staţii de măsurare, ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) şi furnizează, în timp real, Comisiei Europene (CE), informaţii pe această temă.

MMAP a demarat procesul de extindere a RNMCA cu 60 de staţii noi de măsurare, atât în Bucureşti, cât şi în 30 de oraşe din ţară. În plus, instituţia va dezvolta şi va administra o reţea de 50 de senzori de măsurare a calităţii aerului şi o aplicaţie pentru mobil, care are ca scop o mai bună informare a publicului cu privire la calitatea aerului în timp real.

Valoarea investiţiei în această reţea este de 3,17 milioane de euro, din care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) - respectiv 10,5 milioane de lei, iar cinci milioane de lei prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri