27 Mai 2022

România ia măsuri pentru combaterea risipei alimentare. Ce obiectiv ambițios și-a propus



Deputatul Florin-Alexandru Alexe, inițiatorul Legii privind diminuarea risipei alimentare, adoptată în legislatura 2012-2016, a depus, alături de alți parlamentari, un proiect de lege care reglementează măsurile necesare pentru reformarea cadrului legislativ privind prevenirea și reducerea risipei alimentare.

„Țara noastră aruncă anual 5 milioane de tone de alimente, ocupând astfel locul 9 în clasamentul risipei, la nivelul UE. Prin implicarea în lupta împotriva risipei alimentare, am reușit să pun pe agenda publică tema irosirii resurselor. Legea privind diminuarea risipei alimentare, inițiată și adoptată în primul meu mandat de parlamentar, a reprezentat primul pas către asumarea luptei împotriva risipei alimentare de către societatea românească”, a transmis deputatul Florin-Alexandru Alexe într-un comunicat de presă.

Obiectivul noului proiect de lege este înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030, țintă asumată de țara noastră la nivel internațional. Astfel, va fi creată o platformă online împotriva risipei alimentare, gestionată de Ministerul Agriculturii.

În acest fel, vor fi raportate datele privind risipa alimentară de către operatorii economici. De asemenea, vor fi redactate materiale informative de către Ministerul Agriculturii pentru lupta împotriva risipei alimentare pentru operatorii economici.

Autoritățile administrației publice vor avea pentru prima dată în legislație obligația să ia măsuri împotriva risipei alimentare atunci când, din activitatea companiilor, rezultă surplusuri de produse alimentare. De asemenea, România va avea o strategie națională împotriva risipei alimentare actualizată cel puțin o dată la 5 ani.



Citeste si