Recensământul online s-a încheiat. Începând de marți, 31 mai 2022, recensământul populației și locuințelor trece în următoarea etapă: cea a interviurilor față în față cu recenzorii, varianta ”clasică” de recensământ.

Pe 27 mai, etapa de autorecenzare (recensământul online) s-a încheiat, după mai bine de două luni. Nu s-a terminat însă și recensământul populației și locuințelor 2021. Între 31 mai și 17 iulie 2022 va avea loc etapa de colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă. Datele nu vor mai fi însă completate în chestionare pe hârtie, ca la recensămintele din trecut, ci cu ajutorul tabletelor.

Cum se vor desfășura interviurile față în față la recensământ

Ce se întâmplă efectiv în perioada interviurilor față în față? Recenzorii îi vor vizita doar pe cei care nu s-au autorecenzat. Ei vor planifica vizita iar dacă la data respectivă persoana nu este acasă,vizita se va replanifica. Recenzorii trebuie să prezinte legitimația de serviciu iar apoi, în cursul interviului, vor introduce datele persoanei respective pe tabletă. În mod normal, durata de recenzare poate varia între 3 și 10 minute per persoană.

Dacă într-o gospodărie doar o parte din cei care locuiesc acolo s-au autorecenzat, recenzorul va face o vizită pentru a recenza și restul persoanelor.

Ziua liberă pentru recensământ nu se acordă celor recenzați în aceeastă perioadă: ea a fost gândită ca un ”bonus” pentru cei care au apelat la autorecenzarea online. Dacă nu ați făcut acest lucru, ați pierdut ziua liberă.

Cum știu că m-am autorecenzat corect

cei care vor să fie siguri că s-au autorecenzat corect, deci nu vor mai primi vizita recenzorilor în etapa interviurilor față în față, pot intra pe www.recensamantromania.ro. Dacă, după introducerea CNP, primesc dovada de autorecenzare, care dă și dreptul la o zi liberă, înseamnă că au făcut corect autorecenzarea. Dacă nu, vor trebui să aibă și un interviu față în față între 31 mai și 17 iulie.

Ce obligații au persoanele care nu s-au autorecenzat online

Persoanele care nu s-au autorecenzat nu au obligația de a face vreun demers anume, ci recenzorul trebuie să îi caute. Dacă nu îi găsește la domiciliu, le va lăsa o variantă de contact, pentru a stabili de comun acord o dată pentru interviul față în față.

Au obligația de a participa și cei care stau cu chirie și cei care stau fără mutație într-o localitate, indicând reședința obișnuită.

Persoanele care dețin mai multe locuințe vor fi recenzate la locuința care reprezintă reședința obișnuită În cazul în care una sau mai multe dintre locuințele deținute nu sunt ocupate, proprietarul are obligația de a furniza datele despre respectivele locuințe

Însă, dacă o persoană refuză recenzarea, furnizează date false sau incomplete sau împiedică în vreun fel activitatea recenzorilor, poate primi amendă de la 1.000 la 3.000 de lei. AICI, mai multe detalii despre amenzi pentru cei care nu participă la recensământ.

Ce se întâmplă cu persoanele care nu sunt în țară în perioada recensământului față în față

Ce se întâmplă cu cetățenii români care trăiesc în afara țării și deci nu pot susține interviul față în față? Românii care au reședința în alt stat trebuie să se autorecenzeze online dacă în ultimele 12 luni, raportat la data de 1 decembrie 2021, au avut reședința în România. Ei nu au altă variantă de a participa la recensământ, recenzorii neavând cum să-i viziteze în alte țări.

Ce se întâmplă dacă o parte a familiei locuiește în străinătate, dar vine în țară în vacanță (de pildă, cazul celor plecați la muncă în afara țării)? În acest caz, potrivit site-ului oficial al recensământului, ”doar membrii gospodăriei rămași în țară, la reședința obișnuită, se vor recenza. Membrii din străinătate vor fi declarați plecați pe perioadă îndelungată (pe perioade de cel puțin 12 luni).”

Ce se întâmplă cu locuințele în care nu stă nimeni în perioada recensământului față în față

Ce se întâmplă cu proprietățile în care nu mai stă nimeni, deoarece proprietarii sunt în străinătate? Ordonanța privind recensământul precizează că ”în cazul locuințelor ocupate de gospodării absente în totalitate, respectiv în care toți membrii gospodăriei sunt absenți, informațiile privind confirmarea absenței gospodăriei, precum și numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă și câteva caracteristici esențiale, precum sexul și vârsta, pot fi furnizate pe plan local de alte persoane, precum administratorii de bloc, vecini, rude, în măsura în care dețin aceste informații.”

Participarea la recensământ este obligatorie, iar cei care refuză riscă amenzi. Nu pot fi amendați cetățenii români care nu au avut reședința în țară în ultimele 12 luni.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri