Instanța de judecată din Bulgaria a decis ca Elena Udrea să fie extrădată către România, unde o așteaptă o condamnare de 6 ani de închisoare, relatează Agerpres.

Curtea de Apel din Sofia a admis vineri cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute".

Instanţa din Bulgaria a dispus punerea în executare a mandatului european emis pe numele Elenei Udrea şi extrădarea în România, decizia fiind definitivă.

Elena Udrea a fosta adusă cu cătuşe la mâini în sala de judecată, unde a primit verdictul judecătorilor bulgari.

Vineri, Elena Udrea a făcut ultimele încercări de a îndupleca judecătorii din ţara vecină să nu o trimită în România. Astfel, ea cerut sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară privind standardul juridic la nivelul statelor Uniunii Europene.

Cum soluţionarea sesizărilor la CJUE durează foarte mult, Udrea a solicitat ca până la un verdict al CJUE să fie lăsată în libertate.

"Doresc să solicit instanţei să pună această întrebare, având în vedere că există în acest moment în nenumărate ţări din UE situaţii similare cele ale cetăţenilor români în care s-a luat decizia de netrimitere în România, în cazul unor încălcări şi unor abuzuri. Abuzuri mult mai slabe decât în cazul meu. Consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar pentru toate ţările UE răspunsul instanţelor din ţara unde se judecă cererea de predare.

Nu ştiu juridic să explic mai bine, rugămintea este ca această întrebare să fie trimită către CJUE, însă doar cu condiţia în care să aştept în libertate răspunsul CJUE. Este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi, iar varianta ca eu să aştept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să continui să fiu într-o stare de detenţie, în baza unei hotărâri ilegale, pronunţată de un tribunal nelegal constituit în România.

Rugămintea mea este ca această întrebare să fie acceptată doar dacă se admite ca răspunsul să-l aştept pe teritoriul Bulgariei, dar cu o altă măsură decât arestul preventiv", a spus Udrea, în instanţă.

De asemenea, Udrea le-a vorbit judecătorilor bulgari despre numeroase "abuzuri" săvârşite împotriva ei în timpul procesului din România şi le-a cerut să respingă cererea autorităţilor române de a fi extrădată.

Udrea l-a invocat pe Sorin Oprescu în pledoaria sa. ”Un mare primar român a fost reținut în Grecia pentru fapte de corupție și a fost eliberat. E un caz în paralel cu mine, ei sunt extrem de interesați de cazul meu”, a spus Udrea, potrivit G4Media.ro.

Solicitările Elenei Udrea nu au funcționat, iar jurații au ales să decidă în favoarea extrădării ei.

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul ''Gala Bute'', scrie Agerpres.

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.

La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

La termenul trecut al procesului, miercuri, avocaţii Elenei Udrea au făcut cereri suplimentare către magistraţii bulgari, solicitând audierea expertului Corneliu Liviu Popescu şi a martorei Ingrid Mocanu, prezentă în sala de judecată. De asemenea, avocaţii au solicitat poziţia unui expert în drept constituţional din România.

După audiere, judecătorii de la Sofia au anunţat că s-a clarificat tot ce era necesar, iar vineri, 10 iunie, avocaţii şi Parchetul vor ţine pledoariile pe fondul cauzei, după care instanţa va lua o decizie.

Cum a ajuns Elena Udrea în Bulgaria

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul 'Gala Bute'.

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri