Ministrul Mediului, Barna Tanczos, face apel la populaţie să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie, subliniind că reprezintă o risipă folosirea acesteia în scop agricol.

"Facem încă o dată, în mod repetat, apel la populaţie ca în această perioadă să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie (...). Este o risipă pe care nu ne-o permitem acum, să folosim această apă potabilă în scop agricol, să folosim apă potabilă trecută prin captare, prin tratare, prin pregătire pentru a fi potabilă, să o folosim pentru scop agricol, pentru irigaţii", a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Ministrul a menţionat că în zonele cu probleme au fost implementate măsuri de restricţionare, tocmai pentru a preveni situaţiile de criză, în contextul în care consumul de apă pentru irigaţii a crescut de semnificativ.

"În cazul în care în perioada secetoasă creşte semnificativ - de două, trei, chiar cinci ori consumul de apă - în urma irigaţiilor din localităţile care sunt alimentate cu apă potabilă, acolo problemele pot fi semnificative. Din acest motiv, autorităţile locale şi administratorii acestor sisteme de alimentare cu apă au implementat restricţii, tocmai pentru a preveni situaţia de criză", a explicat Tanczos Barna.

În ceea ce priveşte fenomenele extreme, Barna a menţionat că au fost emise mai multe alerte în ultimele zile, care vizează fie valuri de căldură, fie precipitaţii abundente, în zone restrânse, unde cantităţile pot ajunge până la 30-50 litri/metru pătrat.

Ministrul a menţionat că a analizat împreună cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române situaţia rezervelor strategice de apă şi a reieşit că cele 40 de lacuri de acumulare au un grad de umplere de peste 68%.

Acestea au un rol important în alimentarea cu apă a populaţie şi a industriei, iar în cazul acestor lacuri "problema nu este una serioasă", a precizat Barna Tanczos.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri