Primele rezultate ale Comandamentului Maramureș, unul dintre cele 5 comandamente de control, special constituite de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru sezonul estival 2022, prezintă constatările echipelor de comisari, în urma verificărilor din regiune, din perioada 1-12 iulie 2022. Astfel, au fost controlați 45 de operatori economici care activează în zonele Săpânța, Sighetu Marmației, Valea Izei.
”Primul pas a fost să ne mobilizăm, acum să arătăm că suntem fermi, iar, la sfârșitul acțiunilor, vom fi parte din viitorul turismului românesc de calitate”, Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Ca urmare a acțiunii, echipele de control, din care au făcut parte și tineri colegi – parte a programului de perfecționare Academia Comisarilor – au aplicat 35 amenzi contravenționale, în cuantum de 279.000 lei si 29 de avertismente.
Totodată, au fost dispuse măsuri complementare de:
- oprire definitivă de la comercializare a unor produse alimentare și preparate în valoare de circa 4.000 de lei,
- oprire temporară de la comercializare a unor produse în valoare de peste 70.000 lei
- încetarea practicii comerciale incorecte
- oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 5 dintre operatorii economici controlați.
Ce nereguli au fost identificate
Comisarii CRPC RNV Cluj au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:
Citeste si:
- Schimbarea stării termice a unor produse și preparate
- Depozitarea/comercializare unor produse alimentare și preparate fară elemente de identificare-caracterizare, fără prețuri pe unitatea de măsură
- Folosirea unor spații de depozitare și a unor spații frigorifice insalubre (cu rugină în cantitate foarte mare, cu chederele prezentând pete de mucegai), aferente produselor din carne refrigerată și preparatelor calde/reci și care nu funcționau la parametrii prevăzuți, fiind improprii depozitării produselor
- Legume-fructe, prezentate la comercializare, ca fiind calitatea 1, în realitate acestea prezentând pete de mucegai, putregai
- Comercializarea unor ouă fără a avea precizată data limită de consum
- Utilizarea la bucătărie a unor vase emailate, ciobite, cu pete de rugină sau a bureților din sârma
- Lipsa afișării prețurilor/unitate de măsură/monedă
- Comercializarea unor produse fără documente de proveniență
- Existența unor produse depozitate direct pe paviment
- Prezenta muștelor, lipsa plaselor contra insectelor la blocurile alimentare
- Utilizarea unor practici comerciale incorecte (ciorbe de legume fiind prezentate cu carne la care se adauga carne fiarta anterior și congelată)
- Existența unor pardoseli si mobilier insalubre, degradate, neigienizate, cu depuneri de resturi menajere.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a înființat, în sezonul estival 2022, 5 comandamente de control în principalele zone de vacanță din România:
Citeste si:
- Comandamentul Litoral și Delta Dunării,
- Comandamentul Munte, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Valea Prahovei, Brașov, Sibiu, Covasna, Harghita,
- Comandamentul Moldova-Bucovina, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Neamț, Suceava, Iași,
- Comandamentul Maramureș, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Valea Izei, Săpânța, Sighetu Marmației,
- Comandamentul Mehedinți, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Băile Herculane, Clisura Dunării.
Sursa foto: ANPC
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: