Discursul public privitor la temperaturile înregistrate în România în această vară ne-a făcut să consultăm datele unei platforme ce dispune de informații care arată cum a fost vremea în București din 1996 și până astăzi, date mai vechi nefiind disponibile. Este vorba despre platforma Weather Underground, un proiect dezvoltat de Universitatea din Michigan în colaborare cu Weather Company, o subsidiară IBM. Imaginea de ansamblu pe care o relevă acestea este cel puțin interesantă, deși o concluzie fermă nu poate fi trasă, mai ales având în vedere factorii multipli care contribuie la această stare de fapte, de la emisiile tot mai mari de gaze cu efect de seră și până la situația dramatică locală a defrișărilor și a lipsei irigațiilor.

Astfel, arată platforma Wunderground, pe data de 22 iulie 1996, la ora 4 după amiaza, erau 75 de grade Fahrenheit, adică 23 de grade Celsius.

Un an mai târziu, pe aceeași dată, la ora trei și jumătate după amiază, erau 81 de grade Fahrenheit, ceea ce, tradus în grade Celsius, înseamnă 27 de grade.

Încă un an mai târziu, în 1998, la aceeași dată și aproximativ oră de referință, ora 4 după amiaza, temperatura urcă la 35 de grade Celsius.

Un an după aceea, pe aceleași coordonate, temperatura coboară la 91 de grade Fahrenheit (32 de grade Celsius).

În anul 2000, pe 22 iulie, temperatura coboară și mai mult, la 27 de grade Celsius, la ora 3 după amiaza.

Situația nu se schimbă în anul 2001, când, pe același interval de referință, temperatura rămâne la 27 de grade Celsius în București.

Abia în 2002, indicatorul termometrelor urcă din nou, la 32 de grade Celsius.

În 2003, situația variază ușor, temperatura coborând la 31 de grade Celsius, pentru ca în 2004 să ajungă înapoi la 32°C în același interval orar de amiază.

În 2005 scade ușor la 30 de grade Celsius, pentru ca un an mai târziu, în 2006, să rămână neschimbată.

Abia în data de 22 iulie 2007, temperatura urcă pentru prima oară semnificativ în acest interval de timp, la 40 de grade Celsius.

În 2008 temperatura scade din nou la 27 de grade Celsius, pentru ca ulterior, în intervalul 2009 - 2014, mercurul termometrelor să se situeze, în general, cu mici variații, la 32°C. Cu o singură excepție, însă, anul 2011, când temperatura scade din nou la 27°C.

Interesant este însă că după anul 2015 temperatura nu mai scade sub 30°C, în 2017 ajungând chiar la 35°C. Din nou, însă, cu o excepție notabilă chiar anul trecut, când datele Wunderground arată, la aceeași dată de referință, 27°C.

Sursa foto: Shutterstock / Meryll

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri