Răbdarea locuitorilor din București este pusă la tot mai mare încercare de întârzierile trenurilor operate de Metrorex, acestea ajungând chiar și la 18 minute. În spatele acestei situații stă un bilanț contabil aflat clar în defavoarea Metrorex, dar și datoria către Alstom, compania care asigură serviciile de mentenanță pentru ramele de metrou și vehiculele feroviare specifice infrastructurii de metrou.

Astfel, datoria pe care Metrorex a acumulat-o către Alstom România este de 142 milioane lei pentru facturi din 2021 și alte 20 de milioane de lei, restanțe de anul acesta, conform Economedia.

Prin urmare, ca urmare a datoriilor restante, 162 de milioane de lei, Alstom România a redus la jumătate prestarea serviciilor de întreținere, nemaiputând acoperi costurile din propriul buget.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat în urma acestei situații, declarând că demiterea conducerii Metrorex, al cărei director general este Mariana Miclăuș, ar putea fi o soluție pentru o mai bună pentru companie, dar și pentru călătorii români.

Mariana Miclăuș a mai fost de altfel directoare Metrorex în perioada 12 noiembrie 2019 - 2 iulie 2020, dar și-a dat demisia din această funcție ca urmare a reproșurilor făcute de către Lucian Bode, la acea dată ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, care i-a reproșat nepunerea în funcțiune la 30 iunie a Magistralei 5 de metrou.

Pe de altă parte, directoarea Metrorex a dat asigurări că datoria către Alstom va fi stinsă gradual, arătând că a achitat o parte din sumele aferente serviciilor realizate în anul 2022.

Ori tocmai aici este problema principală, mai precis faptul că Alstom vrea să primească toți banii odată, și nu în tranșe.

De asemenea, pentru a avea tablocul complet al situației, trebuie spus și faptul că Metrorex și-a bugetat pentru 2022 o pierdere de peste 418 milioane de lei, cu aproape 50% mai mare față de cea realizată în 2021, conform datelor furnizate chiar de Metrorex.

Nu în ultimul rând, este important de menționat că frustrarea cetățenilor care folosesc metroul din București este cu atât mai mare cu cât ei plătesc un cost mai mare al călătoriei, urmare a unei decizii luate de fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă, care promitea la acea vreme faptul că tariful suplimentar va ajuta la îmbunătățirea condițiilor de transport.

Singura variantă pentru achitarea datoriei de 162 de milioane de lei către firma de mentenanță este rectificarea bugetară estimată pentru 5 august (termen anunțat de ministrul Câciu), însă vicepremierul și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu a confirmat că se vor găsi toți banii pe care îi cere Metrorex la rectificare, adică, „sute de milioane de lei”, ceea ce înseamnă că subvenția de peste 700 de milioane de lei pe care Guvernul a alocat-o Metrorex pentru anul acesta nu ajunge pentru ca transportul din subteran să funcționeze, arată de asemenea Economedia.

Contactat pentru a comenta situația, Directorul general Alstom, Gabriel Stanciu, nu a dorit să facă nicio declarație.

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de asemenea nu a dorit să facă nicio declarație.

Sursa foto: Metrorex/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri