Care este cel mai bun furnizor dacă vrem să avem cel mai mic preț la energia electrică? Cum electricitatea se scumpește încontinuu, iar consumul este în general mai mare vara, am făcut și pentru luna aceasta un clasament al furnizorilor care oferă cele mai mici facturi la energie electrică pentru consumatorii din București.

Trebuie să precizăm de la început că, până la 31 martie 2023, prețurile la energie electrică sunt plafonate. Ca urmare, indiferent care este oferta furnizorului, nu aveți cum să plătiți mai mult decât prețul maxim plafonat (dar ați putea plăti mai puțin). Prețul maxim este de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici care au avut în 2021 consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh. Pentru cei care au avut în 2021 un consum mediu lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv, prețul maxim este de 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus.

Deci, chiar dacă furnizorul cere, de pildă, 2 lei/kWh, veți plăti, după caz, tot 0,68 sau 0,8 lei pe kWh. Dacă, pe de altă parte, furnizorul are ofertă sub prețul maxim, să zicem 0,5 lei/kWh, veți plăti prețul mai mic.

Citește și: Soluția pentru ieftinirea electricității? De ce susține România decuplarea prețului energiei de cel al gazelor

De asemenea, informațiile nu sunt valabile pentru consumatorii casnici care consumă peste 300 Kwh lunar – în cazul lor, contractele și condițiile sunt diferite.

Informațiile de mai jos au ca sursă comparatorul realizat de ANRE și sunt valabile doar pentru București. Clasamentul este similar și în restul țării, dar prețurile au diferențe de câțiva bani per kWh. În toate județele, cele mai mici facturi sunt la Hidroelectrica, potrivit datelor oficiale din comparatorul ANRE.

Hidroelectrica, cea mai bună ofertă, facturi chiar cu prețul plafonat

La fel ca în lunile trecute, Hidroelectrica are și acum cea mai bună ofertă la energie electrică. Prețul pentru București, în oferta ”Viitor Verde”, este și în august de 0,69 de lei/kWh. Astfel, la un consum lunar de 100 kWh, factura este de 69 de lei.

Oferta Hidroelectrica pentru clienții cu un consum mediu între 100 kWh și 300 kWh vine chiar un preț sub plafonul maxim. La un consum lunar de 150 kWh, factura la prețul maxim plafonat ar fi de 120 de lei, în vreme ce pentru un abonat Hidroelectrica, factura va fi de numai 104 lei.

Acest preț este fix, timp de un an, pentru oricine semnează un contract nou de furnizare cu Hidroelectrica până la sfârșitul lui 2022 - sau prelungește contractul existent.

FOTO: Hidroelectrica/Facebook

Cum se face citirea sau autocitirea indexului la Hidroelectrica și cum se plătesc facturile

Facturile Hidrolectrica pot fi primite pe mail sau prin poștă. Clienții mai multor bănci - BCR, Banca Transilvania și CEC - le pot plăti prin aplicația online, cei ai BRD și Raiffeisen, prin Direct Debit. Există și varianta plății prin SelfPay sau, pur și simplu, prin virament. Termenul de plată este de 45 de zile

Citirea este făcută de cei de la Hidroelectrica la 3 luni, dar clienții pot comunica indexul autocitit între zilele de 24-28 ale lunii curente la numărul de telefon 0800 800 359 (apel gratuit).

Condițiile de contractare Hidroelectrica pentru clienți casnici și pentru prosumatori pot fi găsite AICI.

Ce altți furnizori au oferte avantajoase la energie electrică

Pe locul 2 în clasamentul pe luna august, este oferta concurențială RCS & RDS, de 1,53 lei/kWh, la fel ca și în iulie. Este important de precizat că în cazul ofertei RCS & RDS termenul de plată este de numai 10 zile. Fără plafonare, o factură de 150 kWh va ajunge la 230 de lei.

Următoarea ofertă, după preț, este cea a Electrica Furnizare, cu 1,69 lei/kWh, apoi cele ale Enel Energie și Enel Energie Muntenia, cu 1,92 lei/kWh. Acestea sunt oferte pentru serviciul universal.

Toate celelalte oferte sunt peste 2 lei/kWh, chiar dacă clienții vor achita doar prețul maxim plafonat.

Citește și: Trucuri prin care poți salva bani la facturile de electricitate în această iarnă

Cele mai mari prețuri la energie electrică în luna august

Cea mai scumpă energie electrică, potrivit datelor ANRE, este la CIGA Energy și CINTA Energy – 18,84 lei/kWh. La o factură de 150 kWh fără plafonare, consumatorul casnic ar avea de plată 2.826 de lei. Deoarece factura are o componentă fixă de 50 de lei pe zi la aceste companii, chiar și la un consum de 50 kWh, tot se va depăși valoarea de 2.000 de lei.

Aceste companii sunt însă jucători importanți pe piața de echilibrare, nu pe cea de furnizare.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri