În urma unor sesizări primite de Secția Regională de Poliție Transporturi (SRPT) Constanța și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), echipe de control mixte aflate sub coordoarea SRPT Constanța, din care au mai făcut parte ANPC – comisarii Comandamentului Litoral 2022, ANAF, Jandarmeria Română și ITM, au descins la 5 puncte de lucru și o curte interioară ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL, din Costinești. În curtea interioară – punctul central de depozitare și aprovizionare al societății - se aflau mai multe structuri de tip depozit, unele având camere de frig și o brutărie care aproviziona toate locațiile din Costinești ale operatorului economic.

Activitățile menționate s-au desfășurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanța – Biroul de Investigarea Fraudelor.

”În ultimii patru ani de zile am încercat să pătrundem în curtea interioară administrată de acest operator economic, rămânând de fiecare dată în afară. Iată că anul acesta, într-un dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanța - Biroul de Investigarea Fraudelor, s-a emis un mandat de percheziție ce a putut sparge, la propriu, toate ușile și porțile ce până acum ne-au ținut departe de adevăr. Tone de carne și sute de kilograme din alte materii prime au fost identificate și scoase de la consum” a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

În conformitate cu competențele ANPC, stabilite prin lege, comisarii din cadrul comandamentului Litoral 2022 au întocmit un proces verbal de constatare al neregulilor întâlnite, menționând cantitatea mare de produse neconforme, neaplicând nicio sancțiune, dat fiind că acest caz nu mai reprezintă o contravenție, ci este unul cercetat penal, iar eventualele sancțiuni cad în sarcina altor instituții ale statului, cu atribuții în acest sens.

De altfel, acest operator economic a fost controlat în mai multe rânduri de ANPC și amendat pentru abateri repetate, în ultimii 5 ani, existând chiar și procese în instanță câștigate de instituția noastră împotriva sa. Niciodată, însă, ANPC nu a avut acces în acestă curte interioară, până la emiterea mandatului de percheziție și intrarea prin forță a instituțiilor statului, în acest spațiu.

Ce nereguli au fost identificate

Cele mai importante deficiențe constatate de comisarii ANPC au fost:

  • existența a peste 6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate încă din 2019
  • la această cantitate, se mai adaugă existența a 2 camere pline de condimente, esențe sau arome, pastă de ardei, orez expirate din anul 2021
  • existența câtorva sute de borcane de murături fără elemente de identificare
  • existența câtorva mii de tuburi de frișcă expirate
  • depozitarea neconformă, în condiții insalubre, a materiei prime
  • schimbarea stării termice a produselor alimentare
  • existența pereților și a pavimentului neigenizate și cu plăci de gresie sau faianță sparte, cu acumulări de apă și mizerie, care emanau un puternic miros înțepător
  • folosirea unor spații frigorifice și a altor aggregate neigienizate și deteriorare, cu strat gros de praf, sânge închegat și insecte, precum și a unor recipiente și ustensile de bucătărie neprofesionale
  • camera de curățare a legumelor impropie, alături de materiile prime folosite aflându-se paturi, mătura si fărașul.

Marfa neconformă a rămas în custodia operatorului economic, după sigilarea spațiilor în care era depozitată, aceasta fiind destinată distrugerii. ANPC urmează să fie anunțat care va fi momentul stabilit de Protan (operatorul care va gestiona distrugerea produselor), pentru ridicarea acestora, astfel încât inspectorii ANPC să fie prezenți pentru a rupe sigiliile.

În cadrul acestei operațiuni, reprezentanții ANPC și ai celorlalte instituții au fost amenințați și s-a încercat intimidarea acestora de către reprezentanții operatorului economic, fiind necesară intervenția Jandarmeriei și a altor structuri speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru calmarea spiritelor.

Acțiunea a început sâmbătă, 6 iunie 2022, ora 17.30, percheziția efectivă, realizată prin spargerea ușilor de către forțele MAI, în prezența reprezerntanților legali și ai avocatului operatorului economic, având loc la 19.30 și încheindu-se 12 ore mai târziu.

Sursa foto: ANPC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri