Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că Blue Air are datorii de circa 28 milioane de lei la AFM, iar blocarea conturilor nu este o justificare pentru operator să anuleze imediat toate zborurile sale, cerând companiei aeriene să reia imediat zborurile și să-și respecte obligațiile față de clienți și de stat.

„În legătură cu suspendarea zborurilor de către compania Blue Air, Ministerul Mediului face următoarele precizări: conturi au fost blocate de către Administrația pentru Fondul de Mediu (AFM) din cauza faptului că Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei datorii la bugetul AFM. Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat, conform legii la recuperare acestei creanțe.

Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în nici un fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie. Cer Blue Air se reia zborurile imediat. Să-și onoreze obligațiile față de călători și bugetul de stat. Să contacteze imediat AFM și să reeșaloneze plata acestor datorii” a spus ministrul, într-un mesaj video transmis pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Potrivit lui, că Blue Air nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră.

„S-a ajuns în această situație, din cauză că Blue Air nu a respectat legea. Subliniez, încă o dată că, această blocarea conturilor nu justifică în nici un fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor. Ministerul Transporturilor, prin licență pe care a emis-o, nu a condiționat niciodată activitatea acestei companii în acest fel și nu le-a dat dreptul niciodată să facă o asemenea suspendare a tuturor zborurilor

Solicit companiei Blue Air să se adreseze imediat AFM şi să rezolve pe cale legală acest diferend şi solicit, de asemenea, să reia imediat toate zborurile şi să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători”, a mai spus ministrul.

Potrivit unui comunicat la Ministerului Mediului remis redacției, compania Blue Air Aviation înregistrează o obligație fiscală la bugetul Fondului pentru Mediu, în valoare de peste 28,7 milioane lei. Suma este reprezentată de neîndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021. În cazul companiei Blue Air, este vorba despre 54.230 de certificate. Termenul pentru restituirea certificatelor GES a expirat în luna mai 2022.

Având în vedere neplata obligației fiscale, chiar și după comunicări repetate, apeluri și somații transmise către companie, fără ca acestea să se concretizeze în vreun fel, Administrația Fondului Pentru Mediu (AFM) a fost nevoită să pună în aplicare legislația în vigoare, prin emiterea titlului executoriu conform Codului de procedură fiscală.

Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022. Ministerul Mediului a decis poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A..

Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat.

Blue Air dă vina pe declarațiile ANPC pentru blocarea conturilor companiei, precizând că acestea au dus la:

  • Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;
  • Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății);
  • Blocarea tuturor discuțiilor purtate la Londra de acționariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiții interesate în intrarea în acționariatul Blue Air și sprijinirea societății în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăți din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale.

.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri