În Oradea, cei care nu-și sortează gunoiul, riscă să rămână cu pubelele pline. Muncitorii companiei de salubrizare RER Vest sunt nevoiți uneori să refuze colectarea deșeurilor, dacă observă că nu au fost colectate separat, notează Bihoreanul.

Așadar, dacă rămân cu sacii plini sau cu pubelele negolite în fața casei, orădenii ar trebui să-și revizuiască obiceiurile.

O obligație prevăzută de normele europene, legile românești și regulamentul local de salubrizare, colectarea separată a deșeurilor presupune aruncarea resturilor în recipiente diferite, în funcție de categoria lor.

În Oradea, colectarea se face în 4 fracții: sticlele se aruncă în pubelele verzi de la blocuri sau în platformele modulare din oraș, plasticul, metalele, hârtiile și cartoanele se aruncă în sacii galbeni sau în containerele de aceeași culoare, resturile biodegradabile (coji de fructe și legume, frunze, coji de ouă și de pâine etc.) trebuie să ajungă în pubelele de culoare maro, iar mizeriile care nu pot fi valorificate - în pubelele negre, destinate fracției reziduale.

ABC-ul reciclării: sfaturi pentru un stil de viață prietenos cu mediul

Consumul în cantități mari afectează atât mediul înconjurător cât și portofelul nostru.

Metode de reciclare: cum putem colecta selectiv deșeurile
Reciclarea este cel mai simplu gest și cel despre care se vorbește cel mai mult. Și totuși la noi în România parcă este o altă limbă. Dincolo de lipsa de informații, românii nu reciclează din cauza lipsei de infrastructură. Iată câteva detalii pe care ar trebui să le știi despre reciclare:

Deșeurile reciclabile trebuie să fie golite și curățate de orice urme de mâncare sau alte produse și strivite, pliate sau turtite pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.

Documentează-te ce poți să reciclezi. Deșeurile nu sunt decât partea vizibilă a unui aisberg individual, mărturii evidente ale alegerilor noastre zilnice: haine, jucării, mâncare, cosmetice, electronice. Producem deșeuri de fiecare dată când cumpărăm, consumăm sau ne deplasăm. Colectează selectiv acasă hârtie/ carton, plastic/metal și sticlă. Sticla o poți folosi și într-un mod decorativ. De asemenea ai grijă unde arunci bateriile și ce faci cu electricele și electronicele stricate. Acestea sunt cele mai nocive deșeuri pentru mediu.

Gestionarea deșeurilor este mult mai ușoară cu ajutorul aplicațiilor inteligente. În ultimii ani multe organizații de protecția mediului sau companii au dezvoltat acest gen de aplicații care te ajută să găsești punctele de colectare cele mai apropiate sau te informează cu privire la campaniile de colectare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri