Toamna aceasta iubitorii de cultură pot intra în posesia unor materiale de o inestimabilă valoare istorică și documentară! Casa de Licitații Historic, singura din România specializată în bibliofilie, fotografie istorică și documente de epocă, surprinde și provoacă, o dată în plus, interesul colecționarilor, specialiștilor și instituțiilor prin cel mai important eveniment cultural care va avea loc la București, în acest sezon.

CAIETUL MANUSCRIS AL LUCRĂRII „DESPRE NEAJUNSUL DE A TE FI NĂSCUT" AJUNGE LA BUCUREȘTI

Despre neajunsul de a te fi născut" este numele evenimentului marca Historic care va avea loc în Capitală, pe 21 septembrie 2022 și care reprezintă, de fapt, o invitație adresată oamenilor de cultură care doresc să intre în posesia unui impresionant fond documentar. Așa cum îi sugerează și numele, licitația îl va avea în prim-plan pe „artistul paradoxului”, filozoful și scriitorul Emil Cioran.

CEZAR FLOREA, PREȘEDINTELE SOCIETĂȚII ROMÂNE DE BIBLIOFILIE: „Apreciem ca salutar și întregitor demersul prin care caietul manuscris al lucrării lui Emil Cioran, De l'inconvénient d'être né [Despre neajunsul de a te fi născut] ajunge la București, implicit în Tezaurul Cultural Național! Optzeci de pagini olografe, note, gânduri, adăugiri, ștersături, decantări ale sentințelor și aforismelor cioraniene. Substanțial și excepțional material de cercetare, ce va îndreptăți orgoliul oricărei colecții publice sau private."

De asemenea, licitația propune și câteva exemplare rare cu dedicații olografe ale lui Emil Cioran, inclusiv prima ediție din ,,Schimbarea la față a României", dar și câteva portrete expresive ale filosofului.

MANUSCRISE, SCRISORI ȘI FOTOGRAFII ALE LUI MIRCEA ELIADE, SCOASE LA VÂNZARE

Sub denumirea de ,,Mircea Eliade între București și Calcutta", Historic aduce în atenția doritorilor și un remarcabil fond de corespondență, manuscrise, documente, cărți și fotografii legate de o altă personalitate importantă a culturii românești.

CEZAR FLOREA: ,,Discutăm despre prime ediții românești și străine, având dedicațiile lui Mircea Eliade, dar și despre fotografii inedite, dintre care trebuie să o amintim pe cea de la propriul botez, înfățișat în brațele mamei, cu certitudine, în contextul acelor vremuri, prima fotografie a viitorului savant și scriitor."

Cei care vor să afle și alte aspecte inedite din viața lui Mircea Eliade trebuie să știe că pot licita inclusiv pentru scrisori ale autorului de la sau către familie, colegi de școală, prieteni sau personalități culturale din țară și din străinătate, veritabile mărturii ale experiențelor sale de viață și intelectuale dintre anii 1923 și 1986.

CEZAR FLOREA: ,,Scrisoarea adresată Principelui Nicolae, datată 1953, este revelatoare pentru vicisitudinile înfruntate în acei ani de exil românesc, dar și pentru implicarea lui Eliade, alături de alți români cu convingeri morale și spirituale de la care nu abdicau. Un alt document semnificativ este ultima scrisoare trimisă în ianuarie 1986, cu câteva luni înainte de deces, lui Mircea Handoca, în care Mircea Eliade oferă detalii despre sănătatea lui precară și despre incendiul care îi devastase biroul și biblioteca."

Alt exemplar care va stârni interesul colecționarilor este și ediția franceză din 1950 a operei ,,La Nuit bengali” (Maitreyi), descoperită în biblioteca din exil a lui Carol al II-lea, volum care poartă exlibrisul-ul semnătură al acestuia.

LUCIAN BLAGA ȘI ȘTEFAN AUGUSTIN DOINAȘ ÎNTREGESC LISTA LICITAȚIEI DE TOAMNĂ

Mai multe documente marca Lucian Blaga vor fi și ele parte din licitația „Despre neajunsul de a te fi născut". Printre ele, remarcăm un eseu inedit, „Întâlniri cu Goethe”, despre ilustrul Johann Wolfgang Goethe, care a avut un rol important în formarea poetului și filosofului român.
CEZAR FLOREA: ,,Chiar în anul unui centenar nedrept ignorat, Historic propune și un grupaj semnificativ de documente Ștefan Augustin Doinaș (1922 – 2002), poet, traducător și important om de cultură. Alăturându-se multor poeme în manuscrise, celebra poveste de dragoste purtând pecetea morții, trăită de el și de fragila lui parteneră, răzbate până la noi, dezvăluindu-se prin două prețioase și emoționante scrisori.”

Licitația din septembrie va avea loc online pe aplicația de mobil Historic și pe site-ul oficial al Casei de Licitații, https://historic.ro, unde puteți afla modalitățile și condițiile de participare la evenimentul toamnei în materie de cultură. Expoziția licitației „Despre neajunsul de a te fi născut” poate fi vizionată începând cu data de 12.09.2022 până pe 21.09.2022 la galeria Casei de Licitații Historic, din strada Intrarea Amzei nr. 2 etaj 1.

Sursa foto: Historic.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri