Cea mai ridicată pondere a populaţiei supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială în Uniunea Europeană se înregistra anul trecut în: România (34%), Bulgaria (32%), Grecia şi Spania (ambele cu 28%), arată datele prezentate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Prin contrast, cea mai scăzută pondere a persoanelor supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra anul trecut în Cehia (11%), Slovenia (13%) şi Finlanda (14%).

În 2021, erau în Uniunea Europeană 95,4 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, reprezentând 21,7% din populaţie, o uşoară creştere faţă de 2020 (94,8 milioane de persoane, 21,6% din populaţie).

Din cele 95,4 milioane de persoane din UE care se confruntă cu riscul de sărăcie şi excluziune socială, aproximativ 5,9 milioane (1,3% din totalul populaţiei) locuiau în gospodării care se confruntau simultan cu toate cele trei riscuri de sărăcie şi excluziune socială.

Anul trecut erau în UE 73,7 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie, 27 milioane de persoane se confruntau cu lipsuri materiale grave şi erau defavorizate din punct de vedere social, iar 29,3 milioane de persoane locuiau în gospodării cu intensitate de lucru scăzută.

În același timp, arată Eurostat, România este printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale costului cu mâna de lucru în T2.

Astfel, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 4,4% în UE şi cu 4% în zona euro, în trimestrul doi din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În perioada aprilie-iunie 2022, comparativ cu trimestrul doi din 2021, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în Ungaria (14,9%) şi Bulgaria (14,6%). Alte patru state membre UE au raportat creşteri de peste 10%: Lituania (12,4%), România (11,7%), Polonia (11,1%) şi Estonia (10,1%), cel mai redus avans fiind în Grecia (0,8%).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 11,7% în perioada aprilie-iunie 2022, iar costurile non-salariale un avans anual de 10,9%.

La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 4,5% în trimestrul doi din 2022, iar costurile non-salariale un avans anual de 4,1%.

În trimestrul doi din 2022, avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează creşterii cu 13,5% a costului orar al forţei de muncă în domeniul business, în timp ce s-a înregistrat un avans de 6,8% în domeniul non-business.

Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 14,6% în servicii, cu 12,3% în industrie şi cu 10,9% în construcţii.

Sursa foto: Shutterstock / Michael Moira

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri