O situație de criză a apărut în Roșia Montană, după ce a apărut o fisură în digul lacului de acumulare Tăul Mare. Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare.

UPDATE 13:12: A fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă deoarece albia văii de deversare o permite. Pe măsură ce situația se stabilizează, va fi operaționalizată și a 3-a motopompă. Această acțiune se face progresiv pentru a nu inunda valea satului.

Ministerul Mediului anunță că, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat.

UPDATE 09:00: Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanța evacuării preventive.

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de către autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:

  • ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;
  • Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
  • a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;
  • IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
  • IPJ: 16 polițiști cu 7 auto.

Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze).

La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane.

Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert.

Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri.

Precizăm că măsura evacuării populației a fost luată preventiv, în acest moment neexistând un risc iminent pentru populație.

Măsurile luate de ISU în zonă

Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roșia Montană, prin care s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, până la acest moment, la nivelul județului Alba au fost luate următoarele măsuri:

  • convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană;
  • întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județui Alba;
  • activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției;
  • alertarea grupei operative și creșterea capacității de intervenție, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere;
  • dislocarea următoarelor forțe și mijloace în zona Lacului Piscicol Tăul Mare:
    • 2 Autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
    • 2 autospeciale 4x4 cu capacitate mărită de trecere;
    • 2 microbuze de transport;
    • 3 ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba;
    • buldozer asigurat prin grija administrației locale, pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție;
    • personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general- locotenent Dan-Paul Iamandi.

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

Menționăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forțele și mijloacele de intervenție pot fi suplimentate.

Deținătorul acumularării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

Sursa foto: ISU Alba

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri