Închirierea unei locuințe este o practică destul de răspândită în România, în special în orașele mari, cu centre universitare importante sau care oferă mai multe oportunități pe piața muncii, dar de foarte multe ori veniturile din chirii nu sunt declarate la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Legislația îi obligă pe cei care realizează venituri din închirierea sau subînchirierea atât a bunurilor mobile cât și imobile. Adică, orice persoană închiriază o locuință sau o cameră într-o locuință, ar trebui să-și declare acele venituri.

Ghidul ANAF al chiriilor ne indică toate obligațiile fiscale și care sunt sancțiunile pentru nerespectarea lor, dar, pentru a nu ne pierde în detalii, în rândurile de mai jos puteți găsi esențialul care trebuie știut de oricine realizează venituri din chirii și vrea să nu aibă probleme cu statul.

Cum se face înregistrarea unui contract și care este principalul avantaj

Codul fiscal clasează chiriile la „venituri din cedarea folosinței bunurilor”. Veniturile din închirierea imobilelor sunt impozabile și trebuie declarate la ANAF. Nu este o opțiune, ci o obligație prevăzută prin lege.

Pentru înregistrarea unui contract proprietarul trebuie să solicite o „cerere de înregistrare a contractelor de locațiune” (formularul 168), ce poate fi depusă și electronic, prin Spațiul Privat Virtual (SPV), administrat de ANAF.

Principalul avantaj pe care înregistrarea la ANAF a contractului de închiriere este acela că proprietarul îl va putea evacua imediat pe chiriașul rău-platnic.

De menționat că înregistrarea contractului NU este obligatorie și declararea veniturilor chiriilor.

Ca să declare o chirie, proprietarul trebuie să completeze o declarație unică pe care o poate depune online în termen de 30 de zile de la încheierea contractului. Declarația unică este formularul 212. (alegeți cea mai recentă variantă, care ar trebui să fie prima de sus din lista pe care o veți găsi AICI).

După ce completați formularul, mergeți înapoi SPV (aici) - trebuie să aveți cont creat, pentru a putea depune declarația unică online și urmați instrucțiunile. Vi se va trimite un cod pe email, pe care va trebui să-l folosiți în maximum 5 minute. Dacă sunteți mai familiarizați cu e-guvernare.ro, puteți să depuneți declarația unică și acolo.

Pare destul de simplu la prima vedere, dar pregătiți-vă să pierdeți ceva timp. Dacă nu sunteți obișnuiți cu platformele digitale complicate ale statului, cred că varianta mai simplă ar fi să stați la coadă la ghișeu. De altfel, există și varianta de a depune cererea direct la punctul ANAF de pe raza localității sau zonei în care vă încadrați. Puteți să trimiteți documentele completate și prin poștă.

Ghidul ANAF spune că cererea de înregistrare a contractelor de locaţiune, trebuie să fie însoţită de o copie a contractului de locaţiune, care se depune la registratura organului fiscal central competent sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Conformitatea cu originalul a copiei se efectuează de către proprietar prin înscrierea mențiunii "conform cu originalul" şi prin semnătura acestuia.

Cât trebuie să plătești – atenție la calcului impozitului pe chirie

Mulți proprietari refuză să semneze un contract cu un chiriaș și ajung la înțelegeri verbale, pentru că se tem că trebuie să plătească prea mult către stat. Iar asta pentru că se raportează la chiria brută, or calcului impozitului se face la venitul net.

Impozitul este de 10%, iar venitul net din chirie pentru persoanele fizice este calculat după ce sunt deduse și cheltuielile forfetare, ce reprezintă 40% din brut.

Cheltuiala forfetară include:

  • uzura bunurilor închiriate;
  • cheltuielile ocazionate de întreținerea şi repararea acestora;
  • impozitele şi taxele pe proprietate datorate potrivit legii;
  • comisionul reținut de intermediar;
  • primele de asigurare plătite pentru bunul cedat spre folosință.

Ca să înțelegeți mai bine cam cât se plătește dintr-o chirie. ANAF ne oferă exemplul următor.

Chiria lunară menționată în contractual de închiriere = 2.500 lei

  • Stabilirea venitului brut anual = 2.500 lei x 12 luni = 30.000 lei
  • Determinarea cheltuielilor forfetare = 30.000 x 40% = 12.000 lei
  • Stabilirea venitului net anual = 30.000 lei – 12.000 lei = 18.000 lei
  • Calculul impozitului datorat = 18.000 lei x 10% = 1.800 le

Exemplu de sus are în vedere baremul maxim în care nu este impusă și plata CASS. Cei care depășesc venituri nete din chirii de peste 30.600 de lei într-un an, adică pragul de 12 salarii minime brute, vor fi obligați să plătească și 10% cota CASS.

Obligațiile fiscale prevăzute de Codul Fiscal nu sunt aplicabile chiriașului. Adică, sub nicio formă, proprietarul nu-i poate impune chiriașului plata acestor obligații. Prin urmare, negociați de la bun început chiria brută, în așa fel încât să vă acoperiți toate cheltuielile, astfel încât să obțineți profitul pe care-l doriți lună de lună.

Citiți în Ghid și care sunt condițiile pentru cei care închiriază în scop turistic.

Care sunt sancțiunile în caz că ești prins de Fisc?

Dacă un proprietar nu-și declară veniturile din chirie la ANAF, sancțiunile încep cu plata unor dobânzi și penalități, rezultatul fiind plata unor obligații mult mai mari decât dacă proprietarul și-ar declarat chiria de la bun început, și pot ajunge, în cazuri extreme la dosar penal pentru evaziune fiscală.

Potrivit Ghidului de la ANAF, nedepunerea „Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, până la data prevăzută în legislația fiscală, se sancționează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 de lei. Contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri