Un preț mai mare pentru gigacalorie va fi achitat în acest sezon rece de către bucureștenii care sunt încă racordați la sistemul de încălzire centralizată. Acest preț al gigacaloriei a intrat în vigoare de la 1 aprilie 2022, dar îi va afecta practic pe bucureșteni abia din sezonul rece 2022/2023.

Prețul gigacaloriei a crescut de aproape două ori și jumătate în Capitală, iar în iarna 2022/2023 el va fi de 330 de lei/Gcal fără TVA, adică aproximativ 350 lei/Gcal cu TVA (în acest caz, TVA este doar 5%). Furnizarea căldurii ar fi trebuit să înceapă de la 18 octombrie, dar Termoenergetica nu exclude apariția unor avarii și afirmă că încărcarea sistemului poate dura o săptămână.

Prețul gigacaloriei nu va crește peste iarnă în București

Primarul Nicușor Dan a promis că bucureştenii nu vor plăti în această iarnă preţuri mai mari la energia termică. ”Preţul total al gigacaloriei în momentul de faţă, stabilit de ANRE, este de 860 de lei, cu tot cu TVA, din care bucureştenii plătesc 350 şi primăria 510”, a spus primarul

Trebuie precizat că prețul gazului folosit de companiile de termoficare este plafonat.

Până la 1 aprilie 2022, prețul gigacaloriei în București a fost de 143,85 lei/Gcal în sezonul rece și 163,03 lei/Gcal în restul anului.

Câte gigacalorii consumă un apartament și cât va fi factura de căldură

Într-o lună friguroasă de iarnă, un apartament cu o cameră poate consuma 0,91 Gcal pe lună doar pentru încălzire (deci o factură de 318 lei, la un preț al gigacaloriei de 350 de lei) iar unul cu 2 camere, 1,36 Gcal – adică 476 de lei, conform estimărilor făcute de ENEL.

Consumul unui apartament cu 3 camere (doar pentru căldură) e estimat la 1,76 Gcal – adică 616 lei la prețul gigacaloriei.anunțat pentru iarna 2022/2023. Iar unul cu 4 camere sau mai mult ar putea consuma într-o lună friguroasă de la 2,45 Gcal în sus, adică peste 857 de lei. Totuși, consumul și facturile ar fi mai mici în cazul unei ierni blânde.

Câte locuințe din București plătesc gigacaloria la preț subvenționat

În București, cele mai recente date, provenind de la falimentarul RADET, arătau că 562.000 de apartamente erau racordate la sistemul de încălzire centralizată. Acestea reprezentanu aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. Tot la încălzirea centralizată erau racordate aproximativ 4900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

Prețul gigacaloriei este subvenționat, astfel încât inclusiv bucureștenii care nu sunt racordați la sistemul de încălzire centralizată acoperă o mare parte din facturile celor racordați prin taxele și impozitele locale pe care le plătesc.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri